Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η Άλλη Πρόταση

Οι ειδήμονες μας έφεραν ως εδώ γιατί , όντας ειδήμονες αυτοί και αδαείς εμείς, ήταν εύκολο να μας ξεγελάσουν.

Όταν μας έλεγαν "πάρτε δάνεια" υποστηρίζοντας την επιμονή τους με επιχειρήματα που ένας μη-οικονομολόγος ήταν αδύνατον να αντικρούσει, είτε που δεν ήξεραν τί συνέπειες θα είχε όλη αυτή η υπέρμετρη γενναιοδωρία είτε που ήξεραν και εσκεμμένα μας πήραν τα ωραία μας λεφτάκια. Όταν μας έλεγαν "έχουμε ρυθμό ανάπτυξης τόσο" εμείς ξέραμε ότι χωρίς το δάνειο ο μήνας δεν έβγαινε,
αλλά για να το λένε αυτοί με τόσα νούμερα και τόσα γραφήματα και τόσους επιστημονικούς όρους, λέγαμε "λες να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και να μην το ξέρουμε;"

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, στην πλειοψηφεία τους οι κοινοί άνθρωποι, εκείνοι που ψηφίζουν, τελικά, ήξεραν.

Μπορεί να μην βρίσκονταν σε θέση να αποδείξουν αυτά που ήξεραν, αλλά ήξεραν.

Μπορεί ακόμα, να μην τολμούσαν να αποδείξουν αυτά που ήξεραν γιατί το πολιτικό bullying των διαφόρων οικογενειών που βασιλεύουν στη δημοκρατία μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο (άκου "έχεις αποδείξεις αν η μπακογιάννη κλέβει" !!  Εμ, γιατί έχει βάλει όλο της το σόι στη βουλή; για την ψυχή της μάνας της;) και γιατί ειδικά στις μικρές κοινωνίες, μπορεί να ξέρεις ότι ο μισθός ενός γιατρού στο ΕΣΥ δεν αρκεί για πέντε διακοπές ανά έτος, αλλά έτσι και πείς τίποτα θα σε σφάξουν στο χειρουργείο, ή θα σε ταλαιπωρήσουν στην εφορία αν πείς τίποτα για τις "γνωριμίες" του κάθε υπαλλήλου, κοκ.

Πάντως οι άνθρωποι ήξεραν. Και ξέρουν.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν επιλέξει αυτή την πλευρά της ισχύος, συνειδητά.
Ακούγοντας όμως τα κλαψουρίσματα του βενιζέλου και την παροχολογία του Σαμαρά, είναι λογικό να συμπεράνει κανείς ότι η συντριβή που φοβούνται θα είναι τεράστια και αναπόδραστη. Θα σκάσουν σαν το καρπούζι οι στατιστικές. Σημειώνεται δε το εξής παράδοξο, όσο περισσότερα είναι τα "καλά νέα" τόσο περισσότερο να πέφτουν οι αριθμοί που θα έπρεπε να ανεβαίνουν. Όσο περισσότερο δίνει δωράκια ο Σαμαράς, τόσο τον βρίζουν γιατί ξέρουν από προηγούμενη πείρα τι σημαίνει αυτό.

Τώρα, εγώ γαπικιά είμαι και τον Σαμαρά τον απεχθάνομαι, αλλά για το καλό της πατρίδος θα του δώσω μία συμβουλή, γιατί έτσι είμαι εγώ, μεγαλόψυχη:

Οι άνθρωποι ξέρουν ότι τους κοροϊδεύεις. Και το 2012 το ήξεραν αλλά κόντευαν να χάσουν τις περιουσίες τους και υπό αυτή την απειλή σου χαράμισαν μία ψήφο. Τώρα τέτοια δεν έχει, γιατί έκανες τις ζωές τους χειρότερες.

Οι απλοί άνθρωποι, οι μη-ειδήμονες ξέρουν όχι οικονομολογία, αλλά ότι έχουν δουλέψει μία ζωή, έχουν πληρώσει κάθε μήνα τις εισφορές τους για να έχουν εξασφαλισμένη υγεία και γερατειά και παιδεία και δρόμους και υποδομές από το κράτος, αλλά το κράτος αυτά δεν τους τα δίνει, οπότε αναγκάζονται να ξανα-πληρώνουν το παρακράτος, δηλαδή για ένα πράγμα δύο πληρωμές.

Αυτό γίνεται γιατί το επιτρέπουν οι κυβερνήσεις και εσύ όχι μόνο δεν το άλλαξες, αλλά πήγε ο γαπ να το αλλάξει και εσύ μαζί με τον Βενιζέλο τον σταματήσατε. Τα μόνα καλά νομοσχέδια που είχε κάνει εκείνη η κυβέρνηση, είτε που τα καταργήσατε είτε που τα ρημάξατε, με τους μπουμπούκους και με τους βαρβιτσιώτηδες σας, και αναφέρομαι στο μεταναστευτικό και στην υγεία που ήταν μία τολμηρή παρέμβαση αλλά όταν πήρε τα ηνία ο Σαμαράς τα έκανε τρίς χειρότερα λόγω κακοδιαχείρισης.

Και ποιά είναι η άλλη ιδέα; Η άλλη πρόταση;
Το σόι σου και τα τσιράκια σου είναι αρκετοί για να επανεκλεγείς; Όχι. Περισσότεροι είναι οι άνεργοι, οι απελπισμένοι και οι βαθύτατα δυσαρεστημένοι. Ακόμα και οι ένστολοι που βιάστηκες να κεράσεις πλεόνασμα σε βρίζουν και μη νομίσεις ότι με την δωροδοκία θα σε ψηφίσουν. Θα τη δεχτούν γιατί αλλιώς το μήνα δεν τον βγάζουν, αλλά εσένα κάλλιο να τους κοπεί το χέρι παρά να σε εμπιστευτούν ξανά.

Πάψε να δωροδοκείς. Κάνε δουλειά ή άσε κάποιον άλλον να την κάνει.
Έχω πληρώσει τα άντερά μου σε ασφάλιση, τόσο η ίδια όσο και το αφεντικό μου. Έχω πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και διόδια τόσο που αν δεν τα πλήρωνα θα είχα τώρα ένα διαμέρισμα, ωστόσο τώρα οι "ειδήμονες" μου λένε ότι αν δεν ιδιωτικοποιηθούν όλα αυτά που εγώ έχω πληρώσει με την εργασία και εισφορά μου, αυτά θα εξαφανιστούν. Δύο λοιπόν σου μένουν: είτε να μου επιστρέψεις τα λεφτά μου, γιατί ενώ πλήρωσα αγαθά δεν έλαβα, είτε που θα βάλεις από την τσέπη σου για να μην ιδιωτικοποιηθούν. Εγώ αυτά τα πλήρωσα και τα θέλω.

Βάλε, λοιπόν, λυτούς και δεμένους να φέρουν στα ίσια του το σύστημα: κάνε λειτουργούν οι υπηρεσίες και να παράγεται έργο. Κάνε να μην καθυστερεί ο επιχειρηματίας , μικρομεσαίος ή μεγάλος, με τον έναν και τον άλλον μιζαδόρο. Κάνε να διδάσκουν οι δάσκαλοι και να γιατρεύουν οι γιατροί που έχουμε, κάνε να παίρνει σύνταξη ο γέρος ώστε να μην πεινάει, κάνε τα διόδια να πηγαίνουν στην συντήρηση και κατασκευή των δρόμων, όχι στις τσέπες των διευθυντάδων. Κάνε Οι εισφορές των ασφαλισμένων να γίνονται αναλώσιμα και μισθά ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού και όχι "συνέδρια" όπου πάνε οι γιατροί που παίρνουν από τις φαρμακευτικές, ούτε ευ ζην των άγαμων θυγατέρων. Κάνε την ερτ όπως θα έπρεπε να είναι μία κρατική τηλεόραση.

Κάνε, αν κάποιος προξενήσει ζημιά από σφάλμα ή ανικανότητα να απολύεται και τη θέση του να παίρνει άλλος μετά από εξετάσεις, ώστε να μπαίνουν οι καλύτεροι. Κάνε οι προαγωγές να γίνονται με ασεπ, ώστε να μην μπορεί ο κάθε ημέτερος να τα κάνει μπάχαλο και μετά να την πληρώνουμε εμείς. Κάνε να μην κοστίζει το νόμιμο περισσότερο από το παράνομο.

Άλλο παράδοξο και αυτό: κανονικά το παράνομο είναι πιο ακριβό γιατί ενέχει ρίσκο. Στην Ελλάδα το παράνομο είναι φτηνότερο γιατί λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Σκατά...

Ξέρεις τι να κάνεις.
Κάνε το .
Έστω και τώρα.
Άρση ασυλίας, άρση μονιμότητας, κατάργηση προνομίων, απόλυσε τα λαμόγια.
Κάνε το και θα σε ψηφίσω.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κοίτα, οι οικονομολόγοι δεν ήξεραν τί θα γίνει, έχουν τυφλή πίστη στις ταυτολογίες χωρίς αντίκρισμα που αναμασούν και δεν βλέπουν παραέξω. Μάλιστα κατηγορούν και τον απλό κόσμο για ότι έγινε. Τώρα για το αν θα σκάσουν οι στατιστικές, φοβάμαι, δυστυχώς για τον έρμο κάτοικο αυτού του τόπου, ότι και πάλι οι βενιζελο-σαμαράδες θα θριαμβεύσουν – τα ίδια ακριβώς λέγαμε και πριν μερικά χρόνια άλλωστε…
Εμένα δε μου φτάνει η άρση ασυλίας πάντως, αλλά θα ψήφιζα όποιον καταργούσε τη βουλή και υιοθετούσε την άμεση δημοκρατία (δεν θα τον ψήφιζα για να το κάνει δηλαδή, αλλά αν θα το έκανε!). Το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά αντί να χαραμίζεται στο φάισμπουκ.
Πέραν αυτών, για την ευρωβουλή κάτι προς βιώσιμους λέω να ρίξω, αν και στράφι θα πάει με το σύστημα που έχουμε. Οι τοπικές τώρα είναι κρίμα που μετατρέπονται σε «ψήφο εμπιστοσύνης», αλλά τέτοιο σύστημα έχουμε (πάλι) και νομίζουμε ότι εκδημοκρατιστήκαμε τρομάρα μας…

Unknown είπε...

same here.
let us hope for the best but prepare for the worst.