Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Αν ήμουν περιστέρι

Σε μία επαναστατική κρίση δημιουργικότητας οι ιθύνοντες σε μεγάλη εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής με σήμα ένα γκρίζο περιστέρι σε λευκή συσκευασία είπαν να απευθυνθούν στη μέση γυναίκα όχι με την ενοχική προσέγγιση "δεν είσαι αρκετά όμορφη-πάρε το προϊόν μας μήπως και φτιάξεις λίγο τα χάλια σου" αλλά με την πιο ρεαλιστική και πιο ευγενική ατάκα "είσαι ήδη όμορφη χωρίς φτιασίδια", κάτι που κρίθηκε θετικά από το κοινό αποφέροντας κέρδη στην εταιρεία.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει μία αλλαγή στην δημόσια εκφορά λόγου στο χώρο της μόδας. Αρχικά οι σταρ θεωρούσαν ντροπή να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει κάποια επέμβαση ή ότι κάποιο από τα προσόντα τους δεν ήταν δώρο από τη φύση αλλά από τον γκόμενό τους ή το πλησιέστερο κατάστημα.Τότε έβλεπες τραγέλαφους, όπως να πεταρίζει η άλλη με τη βλεφαρίδα κάγκελο και σου ορκίζεται ότι είναι φυσική και ότι πάντα είχε πρόβλημα να γραντζουνάει τον διπλανό της με αυτές.

Μετά άρχισαν να περηφανεύονται. Αντί να κρύβουν το όνομα του πλαστικού χειρουργού που τις σουλούπωσε, κορδώνονταν και και όλο υπερηφάνεια επεδείκνυαν τα νεο-αποκτηθέντα τους προσόντα. Αντί να θέλουν το λούκ τους να είναι όσο πιο φυσικό γίνεται, επεδίωξαν το πλαστικό λούκ, όπου το δέρμα δείχνει καλογυαλισμένο σα λάκα και τα χείλη σε τόνο κιτς-καραμπάμ πορτοκαλί ή κοραλί ή μωβ ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο που κάνει τις γυναίκες να μοιάζουν με τεχνητά αντικείμενα παρά με ζωντανά πλάσματα.

Και μετά αναρωτιούνται γιατί οι άντρες τις μεταχειρίζονται σαν πλαστικές κούκλες....

Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό.

Τώρα ολοένα και περισσότερα σάητ προβάλλουν την απατηλή όψη της τεχνητής ομορφιάς. Περισσότερα άρθρα για το πως αυτού του είδους η ομορφιά δεν υπάρχει πουθενά και το πως ούτε καν τα ίδια τα μοντέλα δε δείχνουν σα μοντέλα. Αυτό είναι κάτι το θετικό για όλους, τόσο για τις γυναίκες που ίσως τελικά μπορέσουν να δουν τον εαυτό τους χωρίς ενοχές (δεν είμαι αρκετά όμορφη) όσο και για τους άντρες που αντί για σύντροφους έχουν το ξόανο της πριγκήπισσας που έτσι και του χαλάσεις το χατήρι ή το μεηκ απ θα πέσουν πάνω σου δέκα χρόνια γρουσουζιάς. Ελευθερία ωλ όβερ.

Αν ήμουν εγώ αυτή η εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής με το περιστεράκι στο σαπουνόκουτο και είχα αυτή τη μετατόπιση αισθητικής ηθικής στα χέρια μου, θα έκανα το εξής:

Θα οργάνωνα καλλιστεία φυσικών προσόντων στα οποία οι διαγωνιζόμενες:
Βασικά, είναι ελκυστικότερη χωρίς ψιμύθια.
α) δεν θα είχαν υποστεί καμμία επέμβαση αισθητικής φύσεως
     (για να μην ενθαρρύνεται η προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς)
β) θα εμφανίζονταν χωρίς μεηκ απ
    (γιατί η κάθε ασκημομούρα με λίγο σοβά μετατρέπεται σε καλλονή. Η πραγματική ομορφιά είναι η
    ομορφιά που δεν χρειάζεται φτιασίδια. Άλλωστε, όπως έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια είναι πιο       εύκολο να βρείς ένα ωραίο σώμα παρά ένα ωραίο πρόσωπο, και εφόσον αυτό είναι που πίσω               αναζητούμε, τότε δεν είναι λογικό να κρίνουμε ως όμορφη κάποια που κρύβει το πρόσωπό της           από μία μάσκα ουσιών, στην ουσία.)
γ) θα υπήρχε κατώτερο όριο βάρους σε αναλογία με το ύψος    (για να πάψουν επιτέλους τα κοριτσάκια -με ενθάρρυνση της μαμάς τους κιόλας!- να                            καταστρέφουν την υγεία τους) και τέλος

δ) δεν θα επιτρέπονταν στις υποψήφιες να εξευτελίσουν τους εαυτούς τους με ψευτο-ερωτήσεις ή    
    ψευτο-ταλέντα (μιας και είναι αδικία να κρίνεσαι για την ομορφιά σου μέσω των ικανοτήτων σου:
    για αυτά να πάς σε κάποιο τάλεντ σόου)

Μία τέτοια οργάνωση θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στους γυναικείους πληθυσμούς και θα άλλαζε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αποδοχή και το κάλλος, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούσε και πρώτης τάξεως διαφήμιση για την εταιρεία ειδών προσωπικής υγιεινής με σήμα το περιστέρι.Και αν ήμουν μέλος οργάνωσης γυναικείων δικαιωμάτων, αυτό πρώτα θα επεδίωκα και όχι τα υπόλοιπα, γιατί από αυτή την υποτίμηση (δεν είσαι αρκετά όμορφη ή, εναλλακτικά είσαι μόνο όμορφη) ξεκινούν οι νοοτροπίες που οδηγούν σε όλα τα άλλα δεινά, τουτέστιν να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σαν αντικείμενα της μίας ή της άλλης κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: