Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Εκτός από αυτό, όλα τα άλλα ναι.

Ας ξεκινήσουμε την υπόθεσή μας με την παραδοχή ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα στην Γερμανία ή το Βέλγιο από ότι στην Σομαλία ή το Σουδάν.

Μετά ας κοιτάξουμε με εξεταστικό μάτι τα μέτρα που λαμβάνει η Δύση για να λύσει τα προβλήματα της ανατολής (που η ίδια σε μεγάλο βαθμό έχει προξενήσει με όλες αυτές τις επεμβάσεις, τις παρεμβάσεις, τις διασώσεις, ρυθμίσεις, κανόνες ασφαλείας, κοκ)

Θα παρατηρήσει κανείς ότι ένα κοινό έχουν όλες αυτές οι παρεμβάσεις: κοστίζουν λεφτά. Πολλά λεφτά για πάρα πολλά χρόνια. Και η αστάθεια καλά κρατεί.

Φυσικά, η αστάθεια είναι το κρυφό ζητούμενο και ζητούν τη σταθερότητα μόνο κατ' επίφαση στα δελτία ειδήσεων για να μην τους πούμε κακούς, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Τέλος πάντων, όλα αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να ήταν πολύ αποτελεσματικότερα (χωρίς να χαθεί ο έλεγχος που τόσο αγαπά η δύση) με μία απλή τακτική: δικαιώματα για όλους. Τα ίδια δικαιώματα που έχει ο γερμανός ή ο βέλγος και κάθεται σαν το αρνάκι μέσα στο σύστημα χωρίς καμμία απολύτως διάθεση για ανατροπή, δώσε τα και στον σουδανέζο και στον σομαλό.

Έχε και τις δυνάμεις σου εκεί (όπως τις έχεις και στις ευρωπαϊκές χώρες) αλλά δώσε και ψωμάκι στον κόσμο.

Σε δέκα χρόνια θα έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Εγγυημένα.

Αλλά για κάποιον λόγο η δύση το φοβάται αυτό.
Αφού το κόλπο έπιασε τόσο όμορφα σε ρωσία και ευρώπη και άλλες χώρες, γιατί όχι σε αφρική και ασία ή νότια αμερική;

Γιατί να ξοδεύεις τα ωραία σου λεφτάκια σε κάτι που ίσως έχει αποτέλεσμα σε βάθος εκατονταετιών (γιατί ως τώρα οι συρράξεις δεν οδήγησαν πουθενά) ενώ υπάρχει η σύντομη λύση; Γιατί να περνάς αιώνες με πολέμους, ανατροπές, βία, επαναστάσεις, καταστολή, προδοσίες, κατασκοπείες, αντικατασκοπεία, εχθρότητες, απώλειες, παρανομίες, κοκ ενώ με μία κίνηση όλα λύνονται και μάλιστα σε ώφελός σου; Αν ο κατώτατος μισθός εξισωθεί με εκείνον της Ελβετίας και αντίστοιχα τα δικαιώματα προσαρμοστούν ανάλογα στα δυτικά πρότυπα, τότε κάθε αντίσταση θα πάψει σε ένα βράδυ, κυριολεκτικά. Με ένα τρις κάθε χρόνο σε στρατιωτικές δυνάμεις, δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και διπλωματία, το ίδιο τρις σε ένα βράδυ λήγει τα πάντα γιατί οι πολίτες δεν θα έχουν λόγο να αντιστέκονται. Με το ίδιο ένα τρίς αντί να αγοράσεις έναν κρατικό λειτουργό ή μερικές εκατοντάδες στρατιωτικούς, αγοράζεις τη συγκατάθεση της υφηλίου.

Δια παντός.

Μία τηλεόραση ή υπολογιστής  σε κάθε σπίτι και φαγητό στα σουπερμάρκετ. Υπάρχει κανείς που δεν θα το δεχόταν αυτό; όχι μόνο θα το δεχόταν αλλά θα σε έβαζε και στο βάθρο ως σωτήρα και απελευθερωτή.
Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους, χωρίς να γίνει καμμία ανατροπή, χωρίς  απώλεια ελέγχου και χωρίς ρίσκο. Και διατηρώντας τα κέρδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: