Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Σχήματα και Μεγέθη.

23% φπα στον τουρισμό τη στιγμή που οι γειτονικές χώρες έχουν δέκα ή λιγότερο, αποτελεί στοχοποίηση του ενός τομέα στον οποίο είναι δυνατή η Ελλάδα.
Εκτός από αυτό, όμως, το πρόγραμμα προβλέπει και αύξηση στην φορολόγηση των πλοίων (τονάζ), κάτι που πλήττει την Ελληνική πλοιοκτησία, δίνοντας κίνητρο στους πλοιοκτήτες να μεταφέρουν τις έδρες τους αλλού, όπως έγινε με τις επιχειρήσεις της στεριάς επί πασόκ και νδ.

Και σα να μην έφταναν αυτά, θα αυξηθεί ο φόρος και στα τουριστικά σκάφη, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για επαγγελματικά ή ιδιωτικής χρήσεως, αλλά τί σημασία έχει εφόσον και πάλι πλήττεται η θάλασσα και ο τουρισμός, με μία κίνηση δύο-σε-ένα;

Παράλληλα, καταργούνται οι αγροτικές εκπτώσεις στα καύσιμα, πράγμα που σίγουρα θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και εξαθλίωση τους αγρότες και θα ανεβάσει τις τιμές στα τρόφιμα.

Οι τιμές στα τρόφιμα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, λόγω της αύξησης στο ρεύμα, και ακόμα περισσότερο λόγω του αυξημένου ΦΠΑ στα τρόφιμα καθεαυτά.

Θα αυξηθούν οι φόροι στα ακίνητα. Κι άλλο.
Και, το αντιγράφω αυτολεξεί για να μη λέτε ότι δεν τα κατάλαβα καλά ή δεν τα μεφάρω αντικειμενικά "Για τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης, εγκρίνετε νομοθεσία για την εξάλειψη του ανωτάτου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις και να μειώσετε όλα τα κατώτατα όρια των € 1.500 "

Βέβαια, αμέσως παρακάτω αναφέρει "και παράλληλα να διασφαλίσετε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης" αλλά εσείς πόσο εμπιστεύεστε το κράτος για την "αξιοπρεπή διαβίωσή" σας; Πόσο γενικός και αφηρημένος είναι αυτός ο όρος, όταν σου έχουν πάρει το σπίτι; Δεν θα φέρει αυτό έξοδα στο κράτος που καλύτερα να σου είχε αφήσει το σπίτι παρά να ξοδεύει λεφτά να σε στεγάσει σε τρούπες ή να ταΐζει σε συσσίτια; Τέλος πάντων.... Συνεχίζουμε.

Θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα βγάζει τα προς το ζήν ο μικροεπιχειρηματίας, ο μισθωτός ή ο αυτοαπασχολούμενος σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ούτε τι θα πάθει ο τουρισμός, ούτε τί θα απογίνουν οι συνταξιούχοι, ακόμα και αν δεν μειωθούν οι συντάξεις τους, οι οποίες αν και δεν δηλώνεται ευθέως, θα υποστούν μία "βελτίωση" εμμέσως, ως απόρροια των άλλων προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Όλα αυτά τα τρομερά, θα έχουν ως αντάλλαγμα (μάλλον) μείωση της γραφειοκρατίας, περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και του δημοσίου, μία ανεξάρτητη ελστατ (ίσως), γρηγορότερη δικαιοσύνη, ταχύτερες διαδικασίες γενικώς, αποτελεσματικότεροι έλεγχοι, πάταξη διαφθοράς, λαθρεμπόριου και φοροδιαφυγής, μμε με πιο διαφανείς διαδικασίες, μείωση αμυντικών δαπανών, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία, και θα ήθελα πολύ να συμβούν στο Ελλαδάκι μου.

Ωστόσο, υπάρχουν ασαφή σημεία, στα οποία δεν διευκρινίζεται τι ζητούν, όπως όταν λένε "προσαρμογή", "ρύθμιση", αναδιάρθρωση, κοκ, σε βαρειά ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, προσλήψεις στο δημόσιο και άλλα. Γιατί άλλο εννοώ εγώ όταν λέω "βελτίωση" και άλλο εννοεί ο χαρτογιακάς που θέλει να με κάνει βουλγαρία.

Τέλος πάντων το ζήτημα είναι ΚΑΙ αλλού:

Το πρόβλημα εδώ είναι το μέγιστο εξής: το τσεκούρωμα για τους Έλληνες είναι άμεσο, ενώ τα (όποια) ωφέλη δεν θα τα καρπωθούμε παρά μόνο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πως θα ζήσουμε στο ενδιάμεσο, δεν το ξέρουμε, δεν ενδιαφέρει κανέναν, από ότι φαίνεται και ίσως, τελικά αυτό να είναι το μεγάλο ναι που θέλει από εμάς η ευρώπη.

Αν γίνουν όλα αυτά, εγώ δεν ξέρω πως θα βγάλω τον χειμώνα, και από ΄τι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλοι χειμώνες.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι τροικανοί (που δήλωσαν ότι ως μη θεσμικό όργανο κάνουν ότι θέλουν, κι έτσι εξηγείται η επιμονή του Γιανη να τους αποκαλεί θεσμούς) έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτά δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά καθε δίμηνο θα χρειάζονται κι άλλα, τα οποία δεν μπορώ να φανταστώ ποιά θα είναι ούτε σε ποιό σημείο ξεζουμίσματος μπορεί να φτάσει η ευρώπη.

Τέλος, ως απλός άνθρωπος που είναι έρμαιο των θελήσεων των "ελίτ"αντιλαμβάνομαι το θέμα ως εξής:

Η ευρώπη μου λέει ότι καλοί είναι το πασόκ και η νδ, οι οποίοι ξέρω πολύ καλά και από προσωπική πείρα ότι ευθύνονται για το σημερινό χάλι. Άρα, όταν συμμαχεί με τα τσακάλια είναι και αυτή τσακάλι.

Τέλος, ξέρω πολύ καλά ότι αυτοί που ευθύνονται για το σημερινό χάλι, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΚΟΜΑ. και, το χειρότερο, η ευρώπη δεν ζητάει να πληρώσουν, ούτε το αναφέρει αυτό πουθενά στο πολύ ενδιαφέρον αυτό σχέδιο αφαίμαξής μου.

Πες μου, λοιπόν, τώρα, πως εγώ να ψηφίσω ναι και πως να μην στηρίξω τσίπρα, όταν η καλύτερή μου επιλογή είναι να φτωχύνω με τσαμπουκά.

Πες μου.

1 σχόλιο:

Πειραχτήρι είπε...

Το 23% στα ξενοδοχεία σημαίνει μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα και αλματώδη αύξηση στην Τουρκία, της οποίας τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία είναι συμφερόντων κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Τι δεν καταλαβαίνεις;