Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Όσα ξέρει ο Επιστήμων δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος

Να καταστήσω σαφές ότι δεν είμαι από αυτούς που κατηγορούν ή αποκλείουν την επιστήμη, ούτε είμαι από αυτούς που θεωρούν τη θρησκεία απάντηση σε όλα. Θα έλεγα περισσότερο ότι δεν έχω κατασταλλάξει και ότι ακόμα ψάχνω τους συμβολισμούς, τους λόγους και τις συνέπειες, την σχέση μεταξύ των δύο και το πως όλα αυτά εξυπηρετούν τον άνθρωπο μέσα στο χωροχρόνο. Είπα σε προηγούμενη ανάρτηση ότι πιστεύω στο θεό και όχι στους παπάδες, με τον ίδιο τρόπο που πιστεύω στην επιστήμη και όχι στους επιστήμονες, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη αλλά οι δυνάμεις όχι.

Δυνάμεις, το λοιπόν.
Οι επιστήμονες ξεκλείδωσαν τη γνώση που μέχρι τότε λόγω τεχνικών δυσκολιών ήταν αδύνατο να ξεκλειδωθεί. Τί θα ήταν η επιστήμη σήμερα χωρίς το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ας πούμε; Με αυτή τη γνώση κατανόησε καλύτερα όχι μόνο τη φύση και τον κόσμο, αλλά πιο σπουδαίο από όλα θεωρώ ότι κατανόησε τον ίδιο του τον εαυτό, σε προσωπικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, σε κάθε επίπεδο, από την παραγωγή και την οικονομία μέχρι ακόμα και τις μετακινήσεις των πληθυσμών, την υγεία και την πρόοδο.

Το ζήτημα των γυναικών, ας πούμε. Οι γυναίκες θεωρούνταν είτε τρελές, είτε ζώα είτε νομισματική μονάδα σε συναλλαγές μέχρι πολύ πρόσφατα, ας πούμε 50 χρόνια, μιας και σε κάποια μέρη του κόσμου που η επιστήμη δεν έχει φτάσει, ακόμα έτσι τη βλέπουν. Η γυναίκα μόλις έπιανε την εμμηνόπαυση, τρελαινόταν ή ακόμα πιο πριν από αυτή την περίοδο θεωρούνταν υστερικιά αν δεν είχε αυτό που η φύση την προόριζε να έχει, το καλό το σεξάκι σε τακτικές ισόποσες δόσεις.
Τώρα η γυναίκα ξέρει γιατί νιώθει έτσι και δεν πανικοβάλεται ούτε χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της, αλλά ξέρει ότι είναι μία φάση και το αντιμετωπίζει ασυγκρίτως πιο ψύχραιμα και με πολύ πιο μεγάλη ανοχή από τους υπόλοιπους.

Χωρίς τους επιστήμονες να μας μάθουν τί εστί βερύκοκο, ακόμα ως τρελές δούλες θα μας είχαν, ακόμα και οι πιο καλλιεργημένοι, γιατί μέχρι πριν από 50 χρόνια μόνο οι πλούσιες πόρνες είχαν δικαιώματα προσωπικά και πολιτικά.

Η γενικότερη υγεία, η διατροφή μας, το σπίτι μας το ίδιο, όλα είναι καλύτερα χάρις στην επιστήμη. Ακόμα και η φιλοσοφία μας είναι καλύτερη, με όλες αυτές τις γνώσεις να θέτουν σε σωστότερη προοπτική τις ιδέες του ανθρώπου, γιατί αλλιώς φιλοσοφείς αν νομίζεις ότι η ήλιος είναι στο κέντρο του σύμπαντος και αλλιώς όταν ξέρεις ότι εκτός από τον δικό μας γαλαξία υπάρχουν κι άλλοι, μιλλιούνια.

Το κόστος, όμως...

Η δική μας ευημερία έχει συνέπειες στην ευημερία των άλλων. Η δική μου γεύση καραμέλα στο τσάι σημαίνει να υπάρχουν δούλοι στην ασία. Το δικό μου χαλί με τόσους κόμπους ανά σαντίμετρο σημαίνει κάποιος άνθρωπος, κατά πάσα πιθανότητα γυναίκα ή παιδί να μένει χωρίς υγεία, παιδεία, διατροφή και δικαιώματα. Η δική μου επιστήμη σκοτώνει το δικό σου χωριό στο σουδάν, σου καταστρέφει το δάσος και σου δηλητηριάζει τη θάλασσα, σου λερώνει το νερό και σου βάζει ραδιενέργεια στα χωράφια. Η επιστήμη μου, για να κάνει αυτά τα θαύματα γέμισε τον κόσμο σκουπίδια που τώρα δεν ξέρει πως να διαχειριστεί και σου λέει "ωραία τα σκουπίδια, βάλε τα στο σπίτι σου" . Έχε υπόψιν, πρώτη εγώ είμαι που υποστηρίζω την επαναχρησιμοποίηση των πάντων, αλλά εκτός αυτού βλέπω και μία αδυναμία της επιστήμης να προβλέψει κάτι που η φύση ( οΘεός, κατά άλλους) έχει λυμένο: τα δικά μας απορρίμματα δεν χρησιμεύουν πουθενά ενώ τα φυσικά απορρίμματα γίνονται κρίκος της τροφικής αλυσίδας.

Άρα δεν πρόκειται για ευημερία αλλά για αλαζονεία.
Δεν πρόκειται για επιστήμη αλλά για εθελοτυφλία, γιατί τα επιστημονικά μας επιτεύγματα μας φέρνουν μεν μακροζωία και ευημερία αλλά μας φέρνουν και ασθένειες, παχυσαρκία, καρκίνους, καρδιοπάθειες, μεταβολικές ασθένειες και πλήθος ψυχικά νοσήματα, γενιές γενεών καταθλιπτικών και απροσάρμοστων καταναλωτών που αυτοκτονούν γιατί δεν τους πέτυχε η πλαστική ή γιατί δεν πήραν 19,9 στο απολυτήριο.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει η σύγχρονη επιστήμη στην σύντομη ιστορία της αλλά ο Θεός (η φύση, κατά άλλους) έχει εδώ και πολύ καιρό λυμένο, είναι οι συσχετισμοί ανάμεσα στα αίτια και στα αποτελέσματα, ανάμεσα στον άνθρωπο και τον κόσμο.

Η επιστήμη, προφανώς, δεν το έχει λύσει αυτό το ζήτημα, παρόλο που έχει κάνει θεαματικά άλματα σε πολλούς τομείς, και δυστυχώς ούτε καν έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει, για αυτό και βλέπεις τους ειδήμονες να εξελίσσονται μεν ο καθένας στον τομέα του αλλά η συνολική εικόνα να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην απόλυτη ευμάρεια των βορειοδυτικών με την απόλυτη δυστυχία και καταστροφή στον υπόλοιπο κόσμο. Ούτε καν θέλουν να το εξετάσουν αυτό το ζήτημα, και όποτε το θέτεις σου λένε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, αλλά η υπεραλίευση, η αποψίλωση, η ερημοποίηση, οι αφανισμοί ειδών, ο χαμός των μελισσών, η τοξικότητα των ωκεανών και οι πόλεμοι με σπόνσορα τη νεστλέ, την πρόκτερ&γκάμπλ και την μπάγιερ καλά κρατούν.

Οπότε τί μας ωφελεί που είδαμε έξω από το σύμπαν, αν το κάθε ψάρι που τρώμε έχει στα σπλάχνα του πλαστικά από τις χωματερές, ραδιενέργεια από την φουκουσίμα, υδράργυρο από τα εργοστάσια, παρασιτοκτόνα από τα ποτάμια, βοθρολύματα από τις μεγαλουπόλεις μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδυνατισμένο από τις επιστημονικές μεθόδους καταπολέμησης των ασθενειών, βλέπε δεκαετίες αντιβιοτικών σε τεράστιους πληθυσμούς με την ευγενική χορηγία των συμβούλων υγείας που χάρις στην υπερσυνταγογράφηση έχουν κάνει περιουσίες σαν του τσοβόλα;

Να σου χαρώ εγώ επιστήμονες...

Και βγήκε ο χώκιν αν πεί ότι δεν υπάρχει θεός.
Η γνώση του χώκιν, σε τί ωφέλησε την ανθρωπότητα; Πες μου ένα πράγμα που να είναι καλύτερο χάρις στην ανακάλυψη της μαύρης τρύπας. Σώθηκε έστω και μία ζωή, διορθώθηκε έστω και μία αδικία, σταμάτησε έστω και ένας τσακωμός, για να μην πω πόλεμος και με πείτε απαιτητική;

Δεν θέλω να πω ότι κάνει λάθος ο χώκιν, αν και προσωπικά έτσι πιστεύω. Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και ότι μόνο η συνεργασία μεταξύ τομέων λύνει τα προβλήματα. Ο αποκλεισμός που φέρνει η αλαζονική αυταρέσκεια οδηγεί σε μονοδιάστατους, άρα ελλιπείς συλλογισμούς, άρα σε ημιτελή αποτελέσματα, με ολέθριες συνέπειες. Γιατί αν ο επιστήμονας κάνει λάθος, τότε καταστρέφεται ο πλανήτης.

Απλά, θέλω να επισημάνω ότι η επιστήμη δεν απαντά τα πάντα, με τον ίδιο τρόπο που ούτε η θρησκεία δεν απαντά τα πάντα, αλλά ο συνδυασμός των δύο ίσως μας κάνει καλύτερους και ίσως μας βοηθήσει να λύσουμε περισσότερα προβλήματα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.





2 σχόλια:

VAD είπε...

Λανθάνετε,κυρια μου!Όσα ξερει ο παπα Πειραιώς,δεν τα ξέρει ο Στιβεν Χόκινγκ :)http://news247.gr/eidiseis/ermaio_ths_anaphrias_toy_kata_ton_serafeim.544422.html

Unknown είπε...

χαχαχαχαχαχααααααααα
Άλλο τρόλ κι αυτό.
Βλέπεις, ζήλεψε το αλάθητο και το παίζει κι αυτός πάπας.