Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τα περί ανεξιθρησκείας............Μύθος!

Όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ανοιχτοί και ότι η ανεξιθρησκεία είναι αυτό που πρεσβεύουν, είναι απλά υποκριτές.

Επίσης υποκριτές είναι οι άθεοι, διότι οι περισσότεροι από αυτούς απαρνούνται την εκκλησία, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την πίστη ή την θρησκευτική εμπειρία, για να πουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια και μετά το "παίζουν" υπεράνω και αδιάφθοροι, μόνο και μόνο για να δείξουν την ίδια εχθρότητα προς τους πιστούς όσο οι πιστοί των θρησκειών ανάμεσά τους. Και πρέπει να ομολογήσω ότι η μανία προσηλυτισμού των άθεων είναι πολύ εντονότερη από οποιασδήποτε θρησκείας, γιατί εμπεριέχει και την υπεροψία ότι ο άθεος είναι καλύτερος.

Αν είσαι άθεος ή άθρησκος ή αγνωστικιστής ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, τότε είναι υπεροπτικό και κακοπροαίρετο να βάζεις τον οποιονδήποτε να απολογείται για τις πεποιθήσεις του.

Και το κάνουν ΟΛΟΙ οι άθεοι.

Μερικοί σε χαρακτηρίζουν κατάμουτρα ηλίθιο απλά και μόνο αν δηλώσεις χριστιανός.
Μπράβο.
Ανεξιθρησκεία και πολιτισμός είναι αυτό, να υποθέσω; Σεβασμός στα πιστεύω του άλλου;

Και που πάει η λογική σας και η επιστήμη σας όταν σας πουλάνε φούμαρα;
Βγαίνει ο άλλος, ας πούμε, και λέει ότι πιστεύει στις νεράιδες ή στις θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων, ακόμα και στην ύπαρξη εξωγήινων και εσείς το δέχεστε, αλλά το να πιστεύει κάποιος σε κάτι είναι για εσάς έγκλημα.

Το ζήτημα με τους άθεους είναι ότι πιστεύουν στο πιο ασταθές και αναξιόπιστο πράγμα στον κόσμο,  δηλαδή στον άνθρωπο και μερικοί από αυτούς, πιο επηρμένοι από τους άλλους, στον εαυτό τους.
Μπορείς να είσαι άθεος χωρίς να προσβάλεις την πίστη του άλλου;
Αν όχι, τότε δεν είσαι άθεος, αλλά εγωκεντρικός, γιατί το μόνο που θέλεις ενδόμυχα είναι να ξεφύγεις από τους κανόνες και να κάνεις του κεφαλιού σου.

Δεν δέχομαι τους άθεους διότι είναι πιο επιθετικοί ακόμα και από τους μάρτυρες του ιεχωβά. Επίσης δεν τους δέχομαι διότι ενώ απαρνούνται την θρησκεία, η δράση τους μοιάζει πολύ με αυτή, μίας και αποτελούν τους πιο λαύρους "ιεροκήρυκες" αλλά και γιατί όλα αυτά που λένε τα έχουν πεί οι θρησκείες, σχεδόν με τα ίδια λόγια μερικές φορές κι αυτοί νομίζουν ότι ανακάλυψαν τον τροχό. Δεν τους δέχομαι, διότι η επιστήμη στην οποία πιστεύουν, είναι κάτι το ανθρώπινο, άρα αναξιόπιστο, που βρίθει λαθών όπως κάθε τι το ανθρώπινο. Η επιστήμη, όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν αποτελεί παρά μόνο ένα μέρος της ανθρώπινης υπόστασης, την έμφυτη παρόρμηση να μετράς τα πάντα.

Υπάρχει και ένα άλλο μέρος, το οποίο οι άθεοι αρνούνται, αν και συνειδητά ισχυρίζονται ότι δέχονται: συνειδητά λένε ότι έχουν πνευματικότητα και ήθος ενώ στην πράξη είναι υλιστές και απάνθρωποι. Πολύ συχνά είναι κάτι καλομαθημένα τυπάκια που όταν λένε "δυσκολίες της ζωής" εννοούν το πλύσιμο των πιάτων. Δεν έχω γνωρίσει διαφορετικούς.

Μου ζητάει ο άλλος απόδειξη ότι υπάρχει θεός.
Κλασσικό, θα έλεγε κανείς.
Για εμένα και μόνο ότι υπάρχω είναι αρκετή απόδειξη, αλλά αν εσύ θες παραπάνω, και αν το εννοείς και δεν είναι ακόμα μία ειρωνική σου ατάκα, τότε ψάξε βρες γύρω σου. Οι αποδείξεις είναι κυριολεκτικά παντού. Πολλές φορές θα πείς "δεν είναι θεός, είναι υδρογόνο δύο οξυγόνο ή ίσως κάποια ένωση του άνθρακα" αλλά αυτό δεν είναι παρά η άρνησή σου να παραδεχτείς ότι δεν τα ξέρεις όλα , τελικά. Η επιστήμη σου ικανοποιεί μόνο ένα μέρος της ψυχής σου και αυτό που ψάχνεις είναι αυτό που απαρνείσαι.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας πιστεύει σε ότι θέλει, αρκεί να μη με πρήζει.

22 σχόλια:

Unknown είπε...

Πάντως, άμα μετρήσεις την υποκρισία όσων δηλώνουν θρήσκοι, θα την βρείς τερατωδώς τεράστια!

Unknown είπε...

το έχω επισημάνει και εγώ επανηλειμμένως.
Αβυσσαλέα και απροσμέτρητη.

Hactar είπε...

Λες : "Επίσης υποκριτές είναι οι άθεοι, διότι οι περισσότεροι από αυτούς απαρνούνται την εκκλησία" Φυσικά. Γιατί πιστεύουμε ότι το τελετουργικό είναι πολύ σημαντικό και όχι "κάτι εντελώς διαφορετικό"

Λες : "η μανία προσηλυτισμού των άθεων είναι πολύ εντονότερη από οποιασδήποτε θρησκείας" Δεν υπάρχει μανία προσηλυτισμού, υπάρχει μανία αποπροσηλυτισμού.

Λες: "Αν είσαι άθεος ή άθρησκος ή αγνωστικιστής ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, τότε είναι υπεροπτικό και κακοπροαίρετο να βάζεις τον οποιονδήποτε να απολογείται για τις πεποιθήσεις του."
Δεν βάζουμε κανένα να απολογηθεί. Αυτό κάνουν αυτομάτως όλοι όσοι θέλουν αυτοβούλως να το κάνουν όπως κάνω κι εγώ τώρα.

Λες : "Βγαίνει ο άλλος, ας πούμε, και λέει ότι πιστεύει στις νεράιδες ή στις θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων, ακόμα και στην ύπαρξη εξωγήινων και εσείς το δέχεστε, αλλά το να πιστεύει κάποιος σε κάτι είναι για εσάς έγκλημα." Κάνεις μεγάλο λάθος. Δε δεχόμαστε ούτε νεράιδες,ούτε UFO, ούτε παρόμοια υπεφυσικά φούμαρα όπως την υπάρξη ενός Θεού που παρεμβαίνει, δημιουργεί, τιμωρεί , αγαπά, μεταμορφώνεται, στέλνει αγγέλους, κρίνους, περιστέρια, βάζει φωτιές σε βάτους, κλπ.

Λες: "Το ζήτημα με τους άθεους είναι ότι πιστεύουν στο πιο ασταθές και αναξιόπιστο πράγμα στον κόσμο, δηλαδή στον άνθρωπο και μερικοί από αυτούς, πιο επηρμένοι από τους άλλους, στον εαυτό τους." Είτε ασταθές είτε αναξιόπιστο "πράγμα" αυτό είμαστε και μας αρέσουμε ως άνθρωποι.Με τα λάθη μας και τα πάθη μας, το νου μας και τη ψυχή (χε) μας. Και έχουμε καταφέρει πολλά, καλά και άσχημα. Θέλεις να σου θυμίσω ποιοι έκαναν πολύ κακά πράγματα?

Λες:"Δεν δέχομαι τους άθεους διότι είναι πιο επιθετικοί ακόμα και από τους μάρτυρες του ιεχωβά."
Εμεις επιθετικοί ε? Μα γιατί το λές αυτό? Μήπως καταριόμαστε (ακόμη και στο τελετουργικό) τους αντιπάλους μας, μηπως σφάξαμε και σφάζουμε στο όνομα κάποιου αόρατου όντος, μήπως χτυπάμε τις καμπάνες να καλέσουμε τους ομοιδεάτες μας να προσέλθουν για κήρυγμα, μήπως μπορούμε ελεύθερα και επιθετικά να εκφράσουμε τη γνώμη μας στα θεοκρατικά κράτη τύπου Ιραν,Σ.Αραβίας,Ελλάδας και αλλού.

Λες: "Δεν τους δέχομαι, διότι η επιστήμη στην οποία πιστεύουν, είναι κάτι το ανθρώπινο, άρα αναξιόπιστο, που βρίθει λαθών όπως κάθε τι το ανθρώπινο"
Ευτυχώς που η επιστήμη είναι κάτι ανθρώπινο και όχι δημιουργία μαγικών λυχναριών. Όσον αφορά το ποσο αναξιόπιστη είναι και γεμάτη λάθη την επόμενη φορά που θα αρρωστήσεις (εύχομαι πως όχι) άναψε το καντήλι.Επίσης αν οδηγάς και βγείς με το αυτοκίνητό σου κάποια βροχερή μέρα άλειψε πρωτα τα λάστχιά του με λάδι(πάλι εύχομαι πως όχι)από το καντήλι. Και πρόσεξε την επιστήμη την έχω πολύ ψηλά τους επιστήμονες όχι πάντα.

Λες: "Μου ζητάει ο άλλος απόδειξη ότι υπάρχει θεός."
Συνήθως όταν γίνεται διάλογος γύρω από αυτό το θέμα τίθεται το γνωστό "ερώτημα". Δεν ζητάμε αποδείξεις από κάποιον που πιστεύει ή βλέπει το Θεό παντού γύρω του στα καλά καθουμενα. Φυσικά όμως, ζητάμε απόδειξη ύπαρξης (είπαμε όταν το φέρνει η κουβέντα) από αυτούς που μας πρήζουν.
Επίσης για να τελειώνω επιτέλους, ΟΧΙ δε μπορούμε να ΜΗ ασχολούμαστε με ανοησίες. Θα ασχολούμαστε όπως έκαναν ο Γαλιλαίος, ο Newton, ο Darwin, o Αινστάιν και πολλοί άλλοι.


Ευχαριστώ

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Για την ανοησία του κλήρου συμφωνώ με ότι και να πεί κανείς, hactar.
Θεωρώ όμως ότι η (απολύτως δικαιολογημένη) απέχθεια προς αυτόν δεν πρέπει να συγχέεται με την πραγματική πίστη, τουτέστιν άλλο να λες ότι οι παπάδες είναι αλήτες καιεντελώς άλλο ότι όποιος πιστεύει είναι χαζός, όπως περίτρανα ανακοινώνεις στην τελευταία σου πρόταση (στα πλαίσια της πολιτισμένης αντιπαράθεσης, πάντα. να υποθέσω).

Όσο για τους επιστήμονες που αναφέρεις σαν παραδείγματα, τίποτα δεν θα είχαν καταφέρει αν δεν είχαν μορφωθεί σε μοναστήρια και θρησκευτικά σχολεία.

Unknown είπε...

ΕΠίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω δύο πράγματα:
α) οι επιστήμονες, χωρίς να το συνειδητοποιούν ούτε καν οι ίδιοι, συγκλίνουν όσο προχωρούν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές, όπως ας πούμε όταν συνιστούν ψυχανάλυση (όπως η εξομολόγηση στον χριστιανισμό)ή στην θεωρία δημιουργίας του σύμπαντος που πρόσφατα ανακοινώθηκε με μόνη διαφορά ότι αντί για "θεός" χρησιμοποιείται η λέξη "άγνωστη δύναμη" και, ακόμα καλύτερα, "άλλα σύμπαντα".

Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχουν (ακόμα) απαντηθεί ερωτήματα όπως τι εστί ύλη και γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χαμένος κρίκος που συνδέει την εξέλιξη του ενός ανθρώπινου είδος στο άλλο.

Ένας άθεος, χωρίς το νοητικό δεκανίκι της (ανθρωπινης άρα συχνά εσφαλμένης επιστήμης) τί έχει στα χέρια του;

Έναν εγωισμό "εγώ ξέρω καλύτερα", που μέσα στα πλαίσια της καλομαθημένης δυτικής μας φούσκας, πολύ εύκολα ξεστομίζουμε.

Hactar είπε...

τίποτα δεν θα είχαν καταφέρει αν δεν είχαν μορφωθεί σε μοναστήρια και θρησκευτικά σχολεία... και να αμφισβητήσουν όλα όσα έμαθαν

Unknown είπε...

αυτό ακριβώς δείχνει ότι το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι η θρησκεία, αλλά η ανθρώπινη αδυναμία, η απληστία, ο φόβος και η προκατάληψη, τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν περιορίζονται στους θρήσκους, όπως τελικά έχει δείξει η ιστορία.

Hactar είπε...

Η επιστήμη δεν έχει "εγώ ξέρω καλύτερα" αυτό το έχουν οι θρησκείες και τα δόγματα πίστης.
Η επιστήμη βασίζεται στο πείραμα, στην εξαγωγή σμπερασμάτων και στην επανάληψη του πειράματος και της παρατήρησης μέχρι να επιβεβαιωθεί ή όχι η αρχική θεωρία.
Και ότι δεν το γνωρίζουμε ακόμη θα το καταφέρουμε στο μέλλον αυξάνοντας τις γνώσες μας σταδικά και με υπομονή όπως έγινε και στο παρελθόν πολλές φορές.
Επίσης χρησιμοποιείς πάλι χαρακτηρισμούς για την επιστήμη τύπου "εσφαλμένη". Να σου θυμίσω ότι ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης δεν είναι εύκολος (πίστευε και μη ερεύνα) και συχνά γίνονται λαθεμένες προβλέψεις και εξάγονται λαθεμένα συμπεράσματα. Ποτέ όμως δεν ακολουθούνται δογματικά. Συνεχώς οι ανασκευάζονται και αναθεωρούνται.

Τέλος λες κάπου : "Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχουν (ακόμα) απαντηθεί ερωτήματα όπως τι εστί ύλη και γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χαμένος κρίκος που συνδέει την εξέλιξη του ενός ανθρώπινου είδος στο άλλο."

Λάθος --> και για τα δυό έχει δοθεί απάντηση. Για την ύλη το παιχνίδι πλέον παίζεται κυρίως σε επίπεδο δυνάμεων που επικρατούν στον μικρόκοσμο. Ειδικότερα για το δεύτερο υπάρχουν απτές αποδείξεις που μπορεί να βρει κανείς πολύ εύκολα αν τις αναζητήσει σε δημοσιεύσεις και απολιθωματα βεβαιώς.
Οσον αφορά τη δημιουργία έχει βέβαια επικρατήσει η θεωρία του Big Bang αλλά περίμενε λίγο γιατί τα επόμενα χρόνια (εύχομαι να ζούμε) θα τρίβουμε τα μάτια μας με τις αναθεωρήσεις που θα γίνουν. Και αυτή είναι η ομορφιά της επιστήμης : Δεν στέκεται ακίνητη, δε "ντρέπεται" να αναθεωρείται, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ είναι δόγμα

Unknown είπε...

Κάνε το εξής πείραμα: αν αντί για τη λέξη "θεός" γράψεις "μποζόνιο χίγκς" τότε τσούπ! έτοιμη η θεωρία, από το 10000 προ χριστού.

Όταν ας πούμε, λέει "είμαι τα πάντα" καταλαβαίνεις ξαφνικά ότι το εννοεί! Εϊναι ακόμα και το κανό ανάμεσα στα μόρια.

Τέλος πάντων, αυτό που προσπαθώ να κάνω δεν είναι τόσο πολύ να πείσω εσένα προσωπικά, αλλά να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τις επιθέσεις των άθεων που δεν έχουν καν την ευπρέπεια να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας χαρακτηρίζοντας οποιονδήποτε δε συμμερίζετεαι τις απόψεις τους ηλίθιο.

Δεν ξέρω αν έχει σημασία για εσένα, αλλά θα το αναφέρω: ξεκίνησα άθεη και πείστηκα διαβάζοντας τη βίβλο σε συνδυασμό με εκτενές διάβασμα επιστημονικών κειμένων.

Το τελευταίο κομματάκι μπήκε όταν διάβασα ένα κείμενο του 17ου αιώνα όπου η ύπαρξη του θεού ήταν αποτέλεσμα λογικής, επιστημονικής σκέψης. ΑΝ και η γνώση ήταν τότε ελλιπής, το κείμενο ήταν σαρωτικό.

Και στο ερώτημα "πως μπορεί ένας έξυπνος άνθρωπος να πιστεύει σε τέτοιες σαχλαμάρες" έχω να απαντήσω το εξής: σαχλαμάρες είναι οτιδήποτε πιστεύει ο άνθρωπος, ξεκινώντας από την πολιτική ιδεολογία και καταλήγοντας στην πίστη ότι τίποτα κακό δεν μας συμβεί.

Unknown είπε...

Ρε Αθηνά, έστω ότι υπάρχει ένας θεός, όπως τον εννοεί η θρησκεία μας. Το έρμο το παιδάκι που πάσχει από λευχαιμία ενός χρονού, τί έφταιξε; Γιατί άντε να συνδιαλέγεται με τους έχοντες νόηση και βούληση ο θεός, πάει καλά, αλλά αν το κάνει με ίσους όρους και με τα μικρά, τότε δεν είναι θεός, διάολος είναι!
Και πραγματικά, αφού διάβασες τις γραφές, συμμερίζεσαι τις ανοησίες που λέει περί των παιδιών σου και το διάολο που τους βγάζεις όταν τα βαφτίζεις;
Όχι δηλαδή τίποτε άλλο, αλλά μόνο το τελετουργικό της βάφτισης είναι ικανό να αποδιώξει οποιονδήποτε σκεπτόμενο γονέα από την εκκλησία...
Μην μας τρελαίνεις τώρα, μυαλό έχεις, το ξέρω, βάλτο λίγο να δουλέψει αντί να αραδιάζεις απερίσκεπτα ένα κάρο οξύμωρα πράγματα, τα οποία δεν έχεις ψάξει καν αν ισχύουν) μόνο και μόνο για να υποστηρίξεις κάτι που και μόνη σου αν σκεφτείς θα απορρίψεις...
Με εκπλήσεις ώρες ώρες...

Unknown είπε...

Άμπαν, μπορεί κάποιος να πιστεύει σε ότι θέλει;

Είναι ηλίθιο να πιστεύεις στο θεό;

Είτε ναι απαντήσεις, είτε όχι, η συζήτηση τελειώνει με αυτή.

Unknown είπε...

Ωραία, άρα εγώ μπορώ να πιστεύω στην ανθρωποθυσία και με τις ευλογίες σου!

Θυμίσου: Πίστευε και μη, ερεύνα!

Μάλλον λοιπόν η απάντηση στην ερώτησή σου είναι ένα απλό, λιτό, όχι.

Οι συζητήσεις δε, ποτέ δεν τελειώνουν, όσο υπάρχει τουλάχιστον άνθρωπος!

Unknown είπε...

Ακριβώς αυτό είναι και το ελάττωμα του αθεϊσμού: η άρνηση της διαφορετικής κοσμοθεωρίας. Είναι οι ναζί της διανόησης.

Κοιτώντας στο πως αποκαλεί τον θεό η κάθε θρησκεία, παρατηρούμε διαφορετικά συστήματα που το καθένα έχει διαφορετικό τρόπο επιτυχίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλιώς φτάνουν στην παγκόσμια κυριαρχία οι μουσουλμάνοι και αλλιώς οι καθολικοί, σα να λέμε.

Όσο για το επιχείρημα περί ανθρωποθυσίας, θέλω να επισημάνω ότι οι σφαγές και οι "ανθρωποθυσίες δε λείπουν ούτε από τις "πολιτισμένες" κοινωνίες όχι λόγω της θρησκείας αλλά με πρόφαση τη θρησκεία.

Όταν ο μπους και ομπάμα βομβαρδίζουν άμαχους στο όνομα της δημοκρατίας, αυτό δεν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων όσων θεωρείς ηθικά, με ή χωρίς το θρησκευτικό φίλτρο;

Βλέπεις λοιπόν ότι η θρησκεία δεν είναι ο λόγος για τα κακά στον κόσμο, αλλά η ανθρώπινη φύση.

Ακόμα και η επιστήμη, μέσα στην καλή προαίρεση, συχνά βλάπτει τους ανθρώπους, όπως όταν βγάζει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή έχεις διακεκριμένους επιστήμονες (οικονομολόγους) να θεωρούν ότι είναι σωστό να υπάρχουν σκλάβοι ή ότι είναι καλύτερο να πουλάς φάρμακα παρά να σιτίσεις τους φτωχούς ώστε να μην αρρωσταίνουν.

Υπάρχει και κακή επιστήμη, με πάμπολλες ανθρωποθυσίες, με τον ίδιο τρόπου που υπάρχει και κακή θρησκεία.

Το κακό υπάρχει παντού, και φτιάχνοντας νοητικά μαντριά τύπου "θρησκεία κακή" πέφτουμε στην παγίδα να θεωρήσουμε ότι εξαλείφοντας τη θρησκεία θα εξαλειφθεί και κάθετί το κακό.

Οι πόλεμοι δε γίνονται για θρησκευτικούς λόγους αλλά για οικονομικούς λόγους με πρόσχημα τη θρησκεία, πχ.

Unknown είπε...

Και, σε τελευταία ανάλυση η επιστήμη (φυτοφάρμακα, εκβιομηχανισμός παραγωγής, γενετικά πειράματα, μόλυνση) που καταστρέφουν ό,τι ζεί και κινείται στον πλανήτη.

Unknown είπε...

Έλα τώρα που η όποια θρησκεία δέχεται την οποιαδήποτε διαφορετική κοσμοθεωρία!
Η ανθρωποθυσία δεν είναι επιχείρημα ως προς το ότι δε λείπει, αλλά ως προς το ότι η ανόητη εμμονή σου δικαιώνει ακόμα και τους ναζί!
Η επιστήμη δεν βλάπτει ποτέ, ο τρόπος χρήσης της βλάπτει, ενώ η θρησκεία με τον τρόπο με τον οποίο πρεσβεύεις εσύ, κοινώς το «μη ερεύνα αλλά σκέτο πίστευε» βλάπτει εκ προοιμίου!
Όσο για το επιχείρημά σου περί του ότι και οι επιστήμονες αλλά και οι άθεοι βλάπτουν, το ίδιο και οι θρήσκοι. Οπότε από τη μία πλευρά έχουμε σύστημα και ιθύνοντες βλαπτικούς, ενώ από την άλλη μόνο ιθύνοντες.
Και αν και μέχρι τώρα σου έχω κάνει τη χάρη να ασχοληθώ με το διπολικό μοτίβο σου, επιστήμη vs θρησκεία, θα πρέπει να σε παροτρύνω επίσης να σκεφτείς λίγο ότι αθεϊσμός δεν σημαίνει επιστημολατρεία. Σημαίνει απλά μη αποδοχή ανόητων θεωριών που προσβάλουν τον απλό κοινό νου και όχι την όποια επιστημονική θεωρία!
Το κακό υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι ανθρώπινη ιδιότητα – έτσι δουλεύει ο νους. Ο θεός πάλι όχι γιατί είναι απλό ανθρώπινο κατασκεύασμα!

Unknown είπε...

"Η επιστήμη δεν βλάπτει ποτέ, ο τρόπος χρήσης της βλάπτει, "

Αυτή ακριβώς η δικαιολογία είναι η βάση της διαφωνίας μας.

Το δίπολο που επικαλέστηκα και τα επιχειρήματα που ανέφερα δείχνουν ότι με πρόσχημα τη λογική μπορεί να καταρριφθεί το οτιδήποτε, ακόμα και η ίδια η λογική.

Η επιστήμη έχει αποδεδειγμένα βλάψει την ανθρωπότητα, όσο και αν το αρνείσαι.

Το να σε βάλω σε αμυντική θέση είναι για εσένα τόσο δυσάρεστο όσο είναι και για εμένα.

Για εμένα, η θρησκεία και η επιστήμη είναι σαν τα δύο μάτια: από ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες κοιτούν στον ίδιο ιδανικό στόχο.

Η αθεία είναι μη-παραγωγική.

Unknown είπε...

Πρώτ’ απ’ όλα δε έχεις κατορθώσει καν να με βάλεις σε αμυντική θέση, δεν έκανες τίποτε που να ομοιάζει έστω και σε πουπουλένια επίθεση!
Η λογική καταρρίπτεται με πρόσχημα τη λογική μόνο για εσένα. Οι «λογικές σου» εδώ δεν είναι τίποτε άλλο από ασυνεχής σαθρές κατηγορίες. Εξ ου και δεν κάνω καν άμυνα, να σου εξηγήσω προσπαθώ ο έρμος, αλλά εσύ κωφεύεις… Πως το λένε οι γραφές σου… φωνή που βοά στην έρημο;;; :)
Η επιστήμη δεν έχει βλάψει, όπως και το μαχαίρι ποτέ δεν έβλαψε, το χέρι που το κράταγε έβλαψε και ξέρεις πολύ καλά πως επειδή υπάρχει ο αντεροβγάλτης κανείς δεν διανοείται κόσμο χωρίς μαχαίρι, και κανένας δεν καταδίκασε το μαχαίρι! Αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι βλάπτει, προφανώς και απλά κάνεις άλλο ένα άλμα παραλογισμού (όχι λογικής!)
Η θρησκεία πάλι βλάπτει κάργα. Ωθεί σε αδράνεια. Προφανώς αυτό είναι το εντελώς αντιπαραγωγικό. Η αθεΐα οδηγεί σε πραγματικό επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανάπτυξή του, και αν αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε μια ανοσιουργηματική κατάσταση την ανθρωπότητα, ο άνθρωπος φταίει που αποφάσισε να μην συμμετέχει (μεγάλο το μερίδιο ευθύνης της θρησκείας και του καθησυχασμού μέσω της πίστης σε αυτό) στο πως θέλει την ανάπτυξή του, αλλά να αφήνει τα πράγματα στο χάος, και όχι η αθεΐα. Η έλληψη πραγματικής δημ,οκρατίας είναι το πραγματικό πρόβλημα σε αυτό. Και εδώ λοιπόν η θρησκεία είναι που είναι όχι απλά μη-παραγωγική και εντελώς αντι-παραγωγική!
Άλλωστε μόνο όταν επιτέλους η θρησκεία άρχισε να αντιμετωπίζεται ως ένα εργαλείο χειρισμού των ρομαντικών ηλίθιων, και ο κόσμος απέρριψε το φασιστικό προσωπείο της άρχισε ξανά να αναπτύσσεται ο πολιτισμός.
Θα σε συμβούλεψα να ψάξεις λίγο την ιστορία (δεν σου μιλάω όπως βλέπεις για κάποια θετική επιστήμη) να δεις εκεί πόσα πράγματα καταρρίπτουν την θρησκεία σου.
Θα σε συμβούλευα επίσης να δεις και την αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία και να ψάξεις να βρεις το λόγο για τον οποίο οι χριστιανοί είχαν γι’ αυτή μένος πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό! Αποκαλυπτικότατα σημεία για τον τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί όλο το παραμύθι του χριστιανισμού από λίγο μετά την εποχή του ιστορικού προσώπου του Χριστού.
Όχι καλή μου η θρησκεία δεν έχει καν να κάνει με πίστη, έχει να κάνει μόνο με κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα τα οποία είναι πλήρως εξαρτημένα από το ανθρωποκοινωνικό στοιχείο. Ο θεός (και ο διάολος) απλά είναι το γλαφυρό στοιχείο της υπόθεσης, και η πίστη η καλύτερη μέθοδος χειραγώγησης! Μακράν καλύτερη από τον άρτο και θέαμα, τουλάχιστον μέχρι χτες!

Unknown είπε...

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/05/140501-superbugs-antibiotics-resistance-disease-medicine/?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20140501news-sprbug&utm_campaign=Content&sf2792698=1

Unknown είπε...

Και φταίει η επιστήμη γι' αυτό; (Γιατί τρέφεις κόλλημα, σου ξααλέω ότι το να μην πιστεύεις σε παραμύθια δεν σε κάνει επιστημολάτρη, εσύ το χαβά σου)
Και αν αντί αντιβιοτικών είχαμε μόνο τις επικλήσεις και τα θυμιάματα θα ήταν καλύτερα; Ή μήπως κάποιος θεός δεν θα έκανε τους υπεριούς για να μας τιμωρήσει; Ή μήπως θα σκότωνε τους υπεριούς που ούτως ή άλλως θα δημιουργούνταν, απλά πολύ πιό αργά;
Μήπως τότε το ασημένιο κουταλάκι της μεταλαβιάς θα χρησιμοποιούν και για ίαση αντί μόνο να σκοτώνει τα μικρόβια ανάμεσα σε κάθε στόμα;
Ή μήπως φταίνε οι ανόητοι άνθρωποι απλά; Ξέρεις, μου θυμίζεις τους ιεροεξεταστές του μεσαίωνα!!!
(Λες και ξέφυγε ποτέ η θρησκεία από τη μάστιγα του παραλογισμού τους θα μου πεις...)
Χιλιάδες φορές έχω μιλήσει για την υπερφαρμακία και τα αντιβιοτικά που χορηγούνται αβέρτα. Μόνο που σαν λογικός άνθρωπος δεν κατηγορώ τους δημιουργούς τους αλλά τους ηλίθιους που είτε τα δίνουν εκεί που δεν χρειάζονται για να πλουτίζουν, είτε τα παίρνουν γιατί αντί να κάτσουν να μάθουν πώς, απλά τα παίρνουν και αυτοί λόγω πίστης.
Βλέπεις η πίστη οποιουδήποτε είδους βλάπτει σοβαρά την υγεία!!!
Σε ξαναπαραπέμπω τώρα να ξεκολλήσεις από τις θετικές επιστήμες και να πας στην ιστορία!

Πειραχτήρι είπε...

Μήπως είσαι κι εσύ άθεη, καλή μου; Μήπως δεν απορρίπτεις εκατοντάδες θεούς που λατρεύονται από πιστούς σ' όλον τον πλανήτη; Δεν απορρίπτεις τον Αλλάχ, τον Βούδα, τον Βραχμαπούτρα, τον Δία και δεν ξέρω ποιούς άλλους;
Εγώ, λοιπόν, όντας άθεος, βρίσκω ότι η μόνη διαφορά μας είναι ότι εγώ απορρίπτω έναν επιπλέον θεό...

Unknown είπε...

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είπες πολλά ωραία πραγματάκια όπως ότι όποιος δεν πιστεύει ότι και εσύ είναι χαζός και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πιστεύουν. Αυτά δεν είναι πολιτισμένα πράγματα και είναι ακριβώς ο λόγος που η αθεία δεν έχει επικρατήσει. Ο καλός χριστούλης όντως ήταν επαναστάτης και για αυτό η εκκλησία για δικούς της λόγους αλλοίωσε τη διδαχή του.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Η επιστήμη δεν έχει απαντήσει τίποτα. Έχει δώσει εξηγήσεις για πολλά, αλλά απε΄χει πολύ από το να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θεός.

Θα σε προκαλέσω να κάνεις το εξής, να κάνουμε μία συμφωνία: να αναλογιστείς εσύ πόσα είναι τα θετικά που έχει αποκομίσει ο κόσμος από την ύπαρξη του χριστιανισμού, της θρησκείας μου, και εγώ θα κοιτάξω σε αυτό που είπες περί αιγύπτου παρόλο που ήδη έχω μία σχετικά καλή ιδέα για το θέμα.

Σε πληροφορώ, όλα όσα υπάρχουν γύρω σου υπάρχουν ακριβώς λόγω της επιρροής του χριστιανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της παιδείας.

Σου το θέτω ως πρόκληση και αν είσαι τόσο πολιτισμένος και αντικειμενικός όσο υποστηρίζεις ότι είσαι, τότε θα το κάνεις.

Τα αρνητικά τα ξέρεις απ'έξω κι ανακατωτά. Ψάξε μέσα και γύρω σου, αλλά με ειλικρίνεια, να δείς τί δεν θα υπήρχε, και θα δείς ότι και εσύ θα εκπλαγείς.