Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ας μιλήσουμε για τον φασισμό

Ας υποθέσουμε πως εγώ, η συγκεκριμένη γυναίκα, επιθυμώ να ασχοληθώ με τα κοινά. Ας πούμε ότι θέλω να γίνω δημοτικός σύμβουλος ή βουλευτής. Θα το μπορέσω;
Όχι, φυσικά.

Ο λόγος δεν είναι ότι μου λείπουν κάποια διαπιστευτήρια, αλλά είναι πολύ πιο απλός. Ο λόγος που δεν μπορώ να ασχοληθώ με τα κοινά εκτος από το να ξεσπάω στο μπλογκ ή με τους φίλους μου στην ταβέρνα είναι ότι δεν ανήκω σε ορισμένη ομάδα και αυτό ισχύει και για πιο άξιους ανθρώπους, πιο ευκατάστατους και πιο παθιασμένους. Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια κλικών.

Αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι για εμένα απροσπέλαστη. Ψηφίζεται στη βουλή αύξηση του μισθού των βουλευτών, και ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά καίγεται απ'έξω, φωνάζοντας όχι πάλι ρε πούστη μου, οι βουλευτές λένε "μας ψηφίσατε άρα ό,τι κάνουμε το εγκρίνετε" και παριστάνουν (με μεγάλη επιτυχία) τον βουλγαράκη. Ακόμα και με το όπεν γκοβ που έκανε ο γαπ, τα ερωτήματα είναι διατυπωμένα με τόση ασάφεια, με τόσο ακαταλαβίστικους, για τον μέσο άνθρωπο, όρους, που καταντά γελοίο, αφού αποκλείει ομάδες, την πλειοψηφεία των ενδιαφερόμενων στην ουσία. Βάζεις, ας πούμε, στη διαβούλευση, τον φόρο για τα ακίνητα. Ο μέσος έλληνας που (ακόμα) έχει σπίτι δεν γνωρίζει τους όρους με τους οποίους διατυπώνονται οι διάφορες διατάξεις. Όχι να φέρει επιχειρήματα, ούτε να τα διαβάσει δε μπορεί, τα όπεν γκοβ και αηδίες. Άρα, στην ουσία, έχεις θέσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκτός συζητήσεως, παρόλο που αν σε ρωτήσει κανείς αργότερα θα πείς "εγώ το έβαλα στη διαβούλευση, ο κόσμος είπε τη γνώμη του" και σαντον πιλάτο θα πλύνεις τα χέρια σου μεν, ο άλλος θα σταυρωθεί όμως, δε.

Αποκλεισμός από τα κοινά σημαίνει επίσης ότι δεν μπορώ να ακουστώ. Στα μήντια, ειδικά από το κλείσιμο της ερτ και μετά, δεν ακούγεται τίποτα άλλο εκτός από κυβερνητική προπαγάνδα. Λυριτζής, οικονόμου, εκείνοι οι γραφικοί στο μέγκα, χασαπόπουλος και άλλοι, όλοι , μα όλοι γλύφουν τον κώλο του Σαμαρά, και κανείς, δεν επιτρέπει να ακουστεί αυτά που κυριολεκτικά φωνάζουν οι άνθρωποι στους δρόμους.

Το χειρότερο από όλα;

Την αντίρρηση και την απέχθεια την έχουν βαφτίσει αντιμνημονιακή στάση, λες και πριν το μνημόνιο δεν τους είχαμε καταλάβει, δεν τους είχαμε βαρεθεί με τις κομπίνες τους και τις μίζες τους και τις ρουφιανιές τους.

Δεν είναι το μνημόνιο, ρε γελοίε, είναι που εδώ και 100 χρόνια τρώτε και κλέβετε, και δεν αφήνετε τον κοσμάκη να δουλέψει για να φάει, κι ακόμα διατείνεστε πως είστε ελίτ. Και μόλις πούμε "να μην στοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα" πάτε και δίνετε μπόνους, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις στους φίλους σας τους εφοπλιστές, μην τυχόν και σας μαραθούν, αλλά εκείνους που φορολογείτε, εκείνους που φωνάζουν, τους στοχοποιείτε με πάτημα στο λαιμό.

Άρα, όταν δε μου επιτρέπεις τη συμμετοχή, όταν δεν μου επιτρέπις την έκφραση και όταν, για να διασπάσεις την αντιμνημονιακή ψήφο, δέχεσαι να μπεί στη βουλή η χρυσή αυγή, την οποία εσύ δημιούργησες, σαν αδερφάκια κόμματα, τότε δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Αν αφήσεις το καζάνι πάνω στη φωτιά, τότε δεν μπορείς να απαιτείς να μην βράσει.

Άρα, φασίστας δεν είναι ο χρυσαυγίτης, γιατί ο χρυσαυγίτης δεν εθα έβγαινε από την τρύπα του αν δεν είχε τη σιγουριά ότι έχει "πλάτες" πίσω του.
Φασίστας είναι ο δικτάτορας.



9 σχόλια:

Panagiotis είπε...

Δεν συμφωνώ σε όλα Αθηνά. Για παράδειγμα υπάρχει η Δημιουργία Ξανά! που την έχουν φτιάξει άνθρωποι της διπλανής πόρτας σαν κι εσένα. αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά, με την «πολιτεία», πάντα υπάρχει τρόπος να βρεις κάποιους με τους οποίους να συμφωνείς. Δεν χρειάζεται να συνταχθείς με ακραίους για να το κάνεις. Βέβαια σε κάθε ομάδα, έστω και δύο ανθρώπων (συνέκρινε με τα ζευγάρια) υπάρχουν και διαφωνίες και θα πρέπει κανείς να κάνει κάποιες υποχωρήσεις - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να παραμένει στην ομάδα όταν διαφωνεί και με τα βασικά.

Unknown είπε...

Ναι, εκτιμώ πολλούς από τους ανθρώπους της Δημιουργίας. Εκτιμώ και τη νηφαλιότητα με την οποία έγινε η προεκλογική τους εκστρατεία, παρόλο που κόστισε σε αποτέλεσμα, αφού οι πιο φωνακλάδες έκλεψαν την παράσταση.

ΕΙλικρινά το σκέφτηκα πολλές φορές.

Πέρα από αυτό, όμως, δηλαδή πέρα από την επίσημη συμμετοχή που πρέπει να είναι πιο ελεύθερη, θα ήθελα και οποιαδήποτε ήδη κατεστημένη εξουσία να λαμβάνει υπόψιν πραγματικά το τί θέλουν οι άνθρωποι αντι να προφασίζονται διάφορα και μετά να συνεννοούνται μεταξύ τους στα συνέδρια, όπως το πασόκ που δε λέει να καταλάβει ότι τα πρόσωπα και οι ιδέες τους και τα κόλπα του δεν περνάνε άλλο. Όπως η νδ που περιορίζει την έκφραση και νομίζει ότι αν κρύψει την έκφραση κάτω από το χαλί αυτή θα πάψει να υπάρχει.


Unknown είπε...

Αθηνά η κοινωνία έχει πυραμιδική διάταξη. Για να μπορέσεις να συμμετέχεις πρέπει να είσαι τουλάχιστον από τη μέση και πάνω (ακόμα και αν πας με τη δημιουργία ξανά - τζιιι... :p). Το πως και με ποιούς τρόπους θα διανύσεις τη διαδρομή;
Υπάρχουν πολλοί, δύσκολοι όλοι, αλλά το θέμα είναι: θες πραγματικά να ανέβεις από τη μέση και πάνω; Γιατί κάθε στρώμα που θα περνάς, όλο και άλλος άνθρωπος θα γίνεσαι!

Ακόμα και στην άμεση δημοκρατία της Αθήνας, κατά κάποιο τρόπο έπρεπε να είσαι από τη μέση και πάνω για να συμμετάσχεις ;)

(Εχμ... το mail μου το έλαβες;;;)

Unknown είπε...

Όχι δεν το είδα, πάω να κοιτάξω άμεσα.

Ναι, ξέρω για την πυραμίδα και όλα τα σχετικά και δε με πειράζει καθόλου. Το δικό μου "αλλά" βρίσκεται στο ότι η "πάνω από τη μέση" μερίδα του φάσματος έχει μία δουλειά να κάνει και δεν την κάνει. Γιατί η αγνόηση του κάτω μέρους φέρνει ανισορροπίες και ανατροπές τραγικές. Ξεχνούν ότι δεν είναι έξω από την πυραμίδα, για αυτό και όλοι οι βολεμένοι φωνάζουν περισσότερο από τους απλούς ανθρώπους τώρα που πληττονται και βλέπεις γιατροδικηγόρους να κάνουν λες και δεν θα πανε διακοπές φέτος.

Πρέπει, παρόλο που είναι στο πάνω μέρος να λάβουν υπόψιν και τους κάτω, γιατί και το κάτω δεν είναι για πάντα.

Unknown είπε...

δεν βρήκα κάτι στο ημέηλ. αν δε σου είναι κόπος ξαναστείλε το.

Unknown είπε...

Εεεε, έχει μια δουλειά να κάνει;
Ναι, πιθανόν, αλλά εσύ απλά νομίζεις ότι έχει μια δουλειά που νομίζεις εσύ. Αυτός απλά τη δουλειά του κοιτάει, όχι τη δουλειά που νομίζεις εσύ!!!

(Τώρα;;;)

Unknown είπε...

Έλεγξα νέο/παλιό λογαριασμό και δε βρήκα τίποτα.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Για στείλε μου ένα mail εδώ, να δούμε τί παίζει γιατί ή έχεις αλλάξει mail ή με στέλνεις στα σπαμ!