Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Με πέντε κινήσεις

Α) Κατάργηση διαφημίσεων. Αυτό θα σημάνει το τέλος της υπερκατανάλωσης ή τουλάχιστον σημαντικής μείωσής της. Οι ανάγκες των ανθρώπων θα διαμορφώσουν την αγορά ορίζοντας ποιός θα επιβιώσει, ανάλογα με τις δυνατότητες της τσέπης του και την ποιότητα του κάθε προϊόντος, και όχι με βάση ποιός έβγαλε περισσότερους κώλους στην τιβή. Άλλωστε, στις μέρες μας είναι αναποτελεσματική: με τα τσιγάρα, ας πούμε, η απαγόρεσυη διαφημίσεων δεν επιρρέασε την καταναβλωση

Β) Κατάργηση συσκευασιών. Υγρά όπως σαμπουάν ή καύσιμα , σπόροι όπως φακές και άμμος για χτίσιμο θα πωλούνται σε συσκευασίες που είτε θα φέρνουν από το σπίτι τους οι αγοραστές είτε που θα αγοράζονται μία φορά δια παντός ανά προϊκόν, όπως ένα μπουκάλι για το σαμπουάν, ένας κουβάς για το απορρυπαντικό πλυντηρίου ή ένα σακούλι για τις φακές. Πάνω σε αυτά τα δοχεία μπορούν οι εταιρείες να διαφημίζονται μόνο. Με τη νέα τεχνολογία είναι δυνατόν να γίνει αυτό χωρίς μεγάλο κίνδυνο νοθείας ή λαθεμπόριου, δυσκολίες που εώς τώρα κανείς δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει ούτως ή άλλως.

Γ) Κατάργηση πώλησης γλυκών σε σουπερμάρκετ. Μόνο σε ζαχαροπλαστεία και χωρίς ειδικές συσκευασίες αλλά σε δοχεία, όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. Τα ζαχαρώδη (από την κοκακόλα και το μίλκο μέχρι την τουλούμπα Ιωαννίνων) αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά και την πιο επιβλαβή. Χύμα και σε μικρά καταστήματα, ώστε να καταστεί άβολη η αγορά τους.

Δ) Κατάργηση χρήσης αυτοκινήτων στις γειτονιές. Θα παραμείνουν μερικοί συνδετικοί και περιφερειακοί άξονες για την μεταφορά από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά οι μεγαλουπόλεις και πόλεις θα αποτελούνται από μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα (σε συνάρτηση με την πληθυσμιακή πυκνότητα και την αναλογία οικιών και επιχειρήσεων, ίσως κάθε 15.000 κάθοικους να είναι ρεαλιστικό ) όπου θα επιτρέπονται μόνο ποδήλατα και πεζοί συν υπηρεσιακά όπως απογριμματοφόρα, πυοσβεστικά ή ασθενοφόρα. Μεγάλοι χώροι στάθμευσης στα όρια κάθε γειτονιάς θα είναι απαραίτητοι, φυσικά. Σε πόλεις εκτάσεως μικρότερης από κάποιο όριο και πληθυσμού όχι περισσότερο από, ας πούμε, 15.οοο θα απαγορεύεται κάθε μετακίνηση  με αυτοκίνητο εντός ορίων της πόλης.

Ε) Κατάργηση φωτεινών επιγραφών. Προκαλούν ατυχήματα, φωτοπύρανση αλλά και κανονική ρύπανση, δεν έχουν καμμία αποτελεσματικότητα, σπαταλούν απίστευτη ενέργεια και στο τέλος της χρηστικότητάς τους δεν ανακυλώνονται.

Αυτές οι πέντε κινήσεις θα έχουν πολλές και μεγάλες συνέπειες. Θα αναδιαρθώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την αγορά σε φυσιολογικά επίπεδα (αντί για τον φρενήρη καταναλωτικό πόλεμο που βιώνουμε) αναπλάθοντας κάθε οικονομικό μέγεθος εκ τους μηδενός. Το καλό είναι ότι οι αλλαγές αυτές είναι προβλέψιμες και εύκολα μπορεί κανείς να εξακολουθήσει να βγάζει μεγάλα κέρδη, αλλά χωρίς να επιβαρύνεται το οικοσύστημα,η υγεία των ανθρώπων και οι ήδη αδικημένες περιοχές του πλανήτη.

Καταργώντας τις συσκευασίες περιορίζεται σε απίστευτο βαθμό η χρήση χαρτιού και πλαστικού καθώς και ο όγκος των χωματερών. Με τον περιορισμό του πλαστικού ίσως πέσει η τιμή του πετρελαίου και με την κατάργηση των μετακιμήσεων με αυτοκίνητο ίσως αυτό να γίνει εντομότερο. Θα μειωθούν οι ασθένειες πυο συνδέονται με την εισπνοή ρύπων στις πόλης, και οι κάτοικοι θα είναι υγιέστεροι εφόσον αναγκαστούν σχεδόν δια της βίας να πηγαίνουν με τα ποδοαρκάκια τους ή το ποδήλατο σε κοντινούς προορισμούς εντός πόλης.

Η κατάρργηση φωτεινών επιγραφών θα έχει αποτελέσματα περισσότερο σε σχέση με την κατάργηση της διαφήμισης και την μείωση της σπατάλης ενέργειας και πρώτων υλών, που τώρα κυμαίνεται σε αστρονοικά επίπεδα. Θα καταστήσει τις πόλεις και γειτονιές περισσότερο όμορφες: καθόλου διαφημίσεις, περισσότερο πράσονο, λιγότερο καυσαέριο.

Μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν συνέπειες σε κάθε οικονομική δραστηριότητα: θα αναπροσαρμοστούν τα εργασιακά και η κοινωνική ασφάλιση, τα συνταξιοδοτικά και οι μεταφορές (περισσότεροι θα χρησιμοποιούν μαζικά μέσα). Γενικά είναι οι μιρκότερες και λιγότερο δύσκολες αλλαγές που μπορούν να γίνουν ώστε να έχουμε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα στην δημόσια υγεία, περιβαλλοντική φροντίδα και ενεργειακή ανταγωνιστικότητα.


Συγγνώμη για τα λάθη, δεν προλαβαίνω να διορθώσω, πάω στη δουλειά και δεν θέλω να ξεχάσω την ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: