Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Η δική μου Νίκη.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ερμηνευτεί αυτή η εκλογική ήττα με άλλο τρόπο εκτός από ολοκληρωτική απόρριψη της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Αυτό που επίσης δεν χωράει αμφιβολία είναι ότι δεν έγιναν ξαφνικά επαναστάτες οι Έλληνες, ούτε έπαψαν να είναι νοικοκυραίοι. Όταν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν ακριβώς για τον ίδιο λόγο που ψήφισαν ΝΔ το 2012: για να μη χάσουν τα νοικοκυριά τους, από συντήρηση και όχι από επαναστατική διάθεση.

Αυτό, όμως, δεν είναι απλό. Όταν λέμε μνημόνιο, εννοούμε και όλα όσα οδήγησαν σε αυτό. Ο
απλός, μη-ειδήμονας πολίτης που όπου ακούει για σωτηρία ρίχνει και μία ψήφο, δεν άντεξε άλλο τους παραδοσιακούς σωτήρες. Οι παραδοσιακοί σωτήρες επί δεκαετίες τον λήστεψαν με ρεμούλες και αδικίες και ψευτοσυνδικαλισμούς, ψευτο-δικαιώματα και ψευτο-αντιθέσεις. Όλα αυτά οι πολίτες τα απέρριψαν; Δεν είμαι τόσο σίγουρη. Ο πολίτης που φοβάται την αξιολόγηση, θα πάψει να την φοβάται; Ο πολίτης που δεν δίνει απόδειξη και παίρνει επίδομα τυφλού ταυτόχρονα με την άδεια ταξί δια πέντε, θα δεχτεί να γίνουν κάποια πράγματα; Δεν το ξέρω.

Ωστόσο....
Όλοι αυτοί, έφτασαν στο αμήν.

Κάτι που βρίσκω συνταρακτικό είναι ότι (έστω και λίγοι) οι νεοδημοκράτες δεν έριξαν ούτε στους ανελ, ούτε στον ποτάμι, ούτε χα, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θέλει πολλή αγανάκτηση για να γίνει, γιατί ο ΝΔκράτης είναι πολύ πιο δυσκίνητος στην ψήφο του και μέχρι πρόσφατα το είχε προτιμότερο να του κοπεί το χέρι παρά να ψηφίσει αριστερό κόμμα.

Το γεγονός ότι οι ΝΔκράτες σκυλοφαγώθηκαν με τα εσεμες προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, που αμφισβήτησαν ή άλλαξαν τελευταία στιγμή την κομματική γραμμή του παραδοσιακού "ψηφίστε μονοκούκι αυτόν" είναι μία νίκη για την Ελλάδα.

Ίσως, όπως ο ΓΑΠ διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, έτσι και Σαμαράς να διαλύσει τη ΝΔ, μία πολύτιμη υπηρεσία στο έθνος. Το ότι όπως ο Καραμανλής εξαφανίστηκε από προσώπου γης μετά την ήττα του, έτσι και ο Σαμαράς ανελήφθη στους ουρανούς, μας δείχνει την δυσκαμψία αυτής της παράταξης.

Θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα; Θα διαλυθεί όπως το πασόκ; Θα καταντήσει ομάδα γραφικών όπως το ΚΚΕ; Το μέλλον θα δείξει.

Άλλα όταν λέω να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα δεν εννοώ να αλλάξει ιδεολογική κατεύθυνση. Αυτό που λέω είναι να βρεί νέους τρόπους έκφρασης. Να προσεγγίσει νέους ανθρώπους και να  αποκτήσει πιο ευέλικτες διαδικασίες. Από την υποστήριξη των τζακιών να προχωρήσει στην υποστήριξη των επιχειρημάτων και της αποτελεσματικότητας, γιατί χωρίς αποτελεσματικότητα, να τα αποτελέσματα.

Δεν ξέρω τί θα κάνει ο Τσίπρας.
Ξέρω ότι το επιτελείο του είναι γαπικό και ως εκ τούτου πολλά δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν, αλλά από την άλλη σαν νέος ηγέτης όλο και κάτι νέο θα έχει να πεί.

Συνιστώ στα παλιά κόμματα να πάψουν να στηρίζονται στους γέρους.
Συνιστώ στα νέα κόμματα να μην αρχίσουν τις ίδιες ηλιθιότητες με τους παλιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: