Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η πρώτη Επένδυση μόλις ανακοινώθηκε

Θα έπρεπε να χαίρεστε για το κλείσιμο της ερτ.
Είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των πάντων και με το πλαίσιο που θα έχει διαμορφωθεί από αυτή, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οργανισμοί.
Γιατί, μεταξύ μας, κανείς δε βλέπει ερτ εκτός και αν είναι αναγκασμένος. Προσωπικά μόνο για τις ειδήσεις την προτιμούσα, οι οποίες είναι πραγματικά οι καλύτερες, με πλήρη κάλυψη και ουδετερότητα. Πέραν αυτών όμως, δεν παρείχε τίποτα άλλο η κρατική τηλεόραση. Κάτι προωθητικά προγράμματα τύπου "μένουμε ελλάδα" τα οποία κανείς δεν παρακολουθεί εκτός κι αν είναι ο ίδιος ή κανένας γνωστός μέσα, και αν τύχει, κάποια ντοκιμαντέρ.

Αξίζει να λειτουργεί ολόκληρο κανάλι για τρεις ώρες την ημέρα, στην ουσία;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Ο ντόρος που προκλήθηκε μου έφερε στο νου μία ιστορία που μου είχε αφηγηθεί κάποιος γνωστός ενός γνωστού τον γνωστό , ω γνωστέ.

Η ιστορία είχε ωςς εξής και παρόλο που δεν έχω διασταυρώσει αν όντως ισχύει και είναι στα αλήθεια έτσι, δεν έχω λόγο από την άλλη να μην την πιστεύω. Δηλαδή, δεν θα έπεφτα κι από τα σύννεφα αν το μάθαινα κι από αλλού.

Μου είπε, λοιπόν, ότι είχαν εισαγάγει κάποιο μηχάνημα με υπερ-σούπερ-ντούπερ μοντέρνο λογισμικό, το οποίο είχε τη δυνατότητα να συντονίζει ένα σωρό πράγματα στο πρόγραμμα ενός σταθμού, από τα σήματα που πέφτουν σε κάθε εκπομπή, μοντάζ, τις διαφημίσεις, τη ροή, τις διακοπές για οποιονδήποτε λόγο, κοκ. Ένα πρόβλημα είχε αυτό το μηχάνημα. Τα έκανε όλα. Αυτό σήμαινε πως το αιώνιο ερώτημα "πότε οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο" από θεωρητικό, κατέστη απτό και χειροπιαστό, επείγον και καυτό. Οι ιθύνοντες είχαν λοιπόν το εξής πρόβλημα: έπρεπε να τους απολύσουν σχεδόν όλους.

Εγώ λέω πως αυτό θα έπρεπε να κάνουν, διότι σαν εταιρεία, που έχει σκοπό το κέρδος, απολύοντας θα εξοικονομούσε μεγαλύτερα κέρδη και ίσως με αυτόν τον τρόπο έκανε ανταγωνιστικότερο (φτηνότερο δηλαδή) το προϊόν της. Τα λεφτά που θα έδινε σε μισθά, θα μπορούσε να τα επενδύσει σε ποιοτικότερα προγράμματα, σε υψηλότερη ποιότητα εικόνας (μιας και η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από το είδος του φίλμ ή τα μηχανήματα και τις κάμερες του σταθμού κοκ) σε επέκταση σε άλλες χώρες ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ελπίζει ένας τηλεοπτικός σταθμός.

Η διοίκηση εκείνου του σταθμού, που από όσο θυμάμαι (πάει και μία δεκαετία από τότε που άκουσα την ιστορία) δεν ήταν η κρατική, αποφάσισε να κρατήσει τους ανθρώπους και να μειώσει την αποδοτικότητα του μηχανήματος στο 30%, ώστε να έχουν αυτοί οι άνθρωποι κάτι να κάνουν.

Δηλαδή, έδωσε ένα σκασμό λεφτά για το μηχάνημα και μετά το  παρόπλισε, επιλέγοντας να συνεχίσει να σπαταλά λεφτά εις βάρος του προϋπολογισμού του, το κανάλι εκείνο, χωρίς να βελτιώσει τίποτα, στην ουσία. Το κανάλι εκείνο, επέλεξε την στασιμότητα και την εξάρτηση από το δανεισμό, επέλεξε την μη-ανταγωνιστικότητα και στέρησε τον εαυτό του από την ανάπτυξη.

Δεν γνωρίζω τί απέγινε τελικά, ούτε αν στο τέλος πέταξαν το μηχάνημα ή αν άλλαξαν γνώμη. Δεν γνωρίζω ούτε αν κάτι παρόμοιο γινόταν και στην ερτ. Αυτό που ξέρω, από την εμπειρία μου στην ελληνική πραγματικότητα, είναι ότι δεν είναι διόλου απίθανο να συμβαίνει αυτό ή κάτι παρόμοιο και σίγουρα οι εκπομπές της ερτ έχουν άφθονο χώρο για βελτίωση. Με εξαίρεση τα δελτία ειδήσεων, όλες οι άλλες εκπομπές θέλουν άλλα 98 για να φτάσουν το 100.

Οπότε, λέω ότι καλά έγινε και έκλεισε η ερτ, ειδικά εφόσον δεν θα είναι δια παντός αλλά μέχρι να γίνει η αλλαγή που θα πεί ο σαμαρωμένος, ο αντωνάκης της φακής. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι χειρότερα, αλλά είμαι επίσης σίγουρη ότι όπως στην στρατοκρατούμενη υενέδ έβρισκαν οι έλληνες τρόπο και ανέβαζαν διαμάντια όπως η λιλιπούπολη και το θησαυρό της βαγίας που έβλεπα σαν παιδί, και τον παραμυθά και το θέατρο της δευτέρας και την κινηματογραφική λέσχη, έτσι και τώρα, με τα ρεμάλια που θα διορίσει ο χλεμπονιάρης ο σαμαράς από την μεσσήνη, με κάποιον τρόπο και κάποια πατέντα, κόντρα στην σαπίλα, θα βγεί κάτι καλό, όχι επειδή θα το πεί ο προαναφερθείς χλεμπονιάρης, αλλά από πείσμα και κόντρα σε αυτό.
Γιατί έτσι είμαστε.

Γιατί και τόσο καιρό που ήταν στα σίγουρα και βολεμένοι είδαμε τα χάλια τους...

Το βιντεάκι έχει και επιλογή για υπότιτλους.


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Μα τί λες τώρα, το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν παρακολουθούσαν ΕΡΤ και ΝΕΤ!
Κλάσεις ποιοτικότερα από τα υπόλοιπα τα οποία είναι για τα μπάζα και εκπέμπουν μόνο σκουπίδια της οκάς και το πολύ 2 ώρες τη βδομάδα ένα ενδιαφέρον έργο!
Λίγο ο ΣΚΑΙ κάτι πάει να κάνει αλλά και πάλι είναι πολύ αμερικανιές τα περισσότερα από τα ντοκυμαντέρ του.
Πέραν αυτών, φυσικά και δεν γίνεται να μην υπάρχει τουλάχιστον ένα κρατικό κανάλι.

(κατά τρίτο, παίγνιο ψυχανεμίζομαι - θα δείξει εντός ορισμένων μηνών...)

Unknown είπε...

Ολα παίζουν.

Ένα είναι σίγουρο: πάρε τον έναν, βάρα τον άλλον, είναι η κατάσταση.

Τουλάχιστον δε βαριόμαστε, γελάμε, που και που.