Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μή μου τις Φούσκες τάραττε

Η λίστα ανθρώπων και γεγονότων που δεν υπήρξαν ή δεν έγιναν ποτέ είναι μεγάλη. Τις περισσότερες φορές είναι η λαϊκή φαντασία που υπερβάλλει σε σημείο έναν απλό άνθρωπο να τον ανάγει σε σοφό, διανοητή, ήρωα, κοκ, όπως για παράδειγμα το κρυφό σχολειό που δεν έχει καταγραφεί επίσημα πουθενά και μάλλον επρόκειτο για μία παρέα που έπιναν κρυφά από τις γυναίκες τους, ο χορός του ζαλόγγου η σφαγή του '22 και ο  ιησούς. Εξίσου πλάσματα της φαντασίας ήταν ο σωκράτης, ο διομήδης, ο βούδας, ο μωάμεθ, και ο μαχάτμα γκάντι, οι φωτογραφίες του οποίου είναι αποτέλεσμα μεταγενέστερης επεξεργασίας με σκοπό την ηθική ανάταση των ινδών με πολιτικούς και ωφελιμιστικούς σκοπούς ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Οι πολίτες που ισχυρίζονται ότι τον είδαν και τον άγγιξαν, έπεσαν θύματα απάτης μιας και το πρόσωπο που είδαν ήταν ηθοποιός, πληρωμένος από το καθεστώς.

Άλλη μία προσωπικότητα που ποτέ δεν υπήρξε ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος που ποτέ δε σουβλίστηκε αλλά απλά αυτοτραυματίστηκε το πάσχα και χαριτολογώντας ο σύντροφός του (γιατί όπως όλες οι μεγάλες προσωπικότητες από τον μακρυγιάννη μέχρι τον Νασρεντίν χόντζα ήταν γκέη) του είπε καλλίτερα να το έβαζες αλλού το σουβλί, κι έτσι έμεινε στην ιστορία, αλλά παραλλαγμένο για να μην ταράζει τα ήθη των ελλήνων.

Δεν υπήρξε ποτέ ο Αρχιμήδης, ο Οδυσσέας, η μάχη των θερμοπυλών, η μάχη του μαραθώνα και ο καιάδας. Δεν υπάρχει ούτε έχει καταγραφεί πουθενά η ύπαρξη της δημοκρατίας. Μύθος ήταν επίσης ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ( πόλεμος συμμοριών), η αναγέννηση (κάτι τύποι που γράφανε ιστοριούλες) και η γαλλική επανάσταση (παρεξήγηση για μία γυναίκα), η αντίσταση (δεν τα βρήκαν στο λογαριασμό) και το ολοκαύτωμα, μύθος και ο κολοσσός της ρόδου, οι κήποι της βαβυλώνας (τρείς γλάστρες ήτανε), η βιβλιοθήκη της αλεξάνδρειας(λίστα για ψώνια) και ο μεγαλέξανδρος (ένα κακομαθημένο που ο μπαμπάς του διόρισε για να μη βαριέται). Ο Ηρόδοτος τα έβγαλε από το μυαλό του και οι ευαγγελιστές επίσης. Δεν βρέθηκε ποτέ πουθενά πιστοποιητικό γέννησης του Περικλή και οι επιγραφές που αναφέρουν το όνομά του μάλλον άλλο εννοούσαν ή ήταν φαντασιοπληξίες των αμόρφωτων του καιρού. Δεν ήταν γραμμική βήτα αλλά τυχαία σκαλίσματα σε πέτρες από τη διάβρωση και την πάροδο του χρόνου.


Δεν υπήρξε τίποτα, ποτέ κανένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: