Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κάτι ξέρω που τον αγαπάω....

Φίλοι και Φίλες του FB , άκουσα σήμερα (25/10/2013) τον Αντωνάκη Σαμαρά να μιλάει στις Ευρώπες που βρίσκεται, για νεανική επιχειρηματικότητα , να μιλάει για Startups και με έπιασε θλίψη. 

Ανεχτείτε με, γιατί θα γράψω δυο λογάκια παραπάνω :

Όταν ξεκίναγε η κρίση, πριν δηλαδή τα μνημόνια και τα διαγγέλματα από το Καστελλόριζο , το πρώτο μέτρο που
πήρε η κυβέρνηση του άλλου σωτήρα μας, του Γιωργάκη ήταν να ...τονώσει την αγορά αυτοκινήτων!!!!!

Δηλαδή , κίνητρα για να φύγουν και άλλα χρήματα προς το εξωτερικό, έτσι στο όνομα του αόριστου στόχου "να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον τομέα της πώλησης αυτοκινήτων". Οτι να' ναι!!

Ενώ ήταν προφανές ότι τότε, στην αρχή της κρίσης, χρεωμένος ήταν ο Δημόσιος και όχι ο Ιδιωτικός τομέας δεν πάρθηκε ποτέ μια οδυνηρή αλλά γενναία απόφαση να απολυθούν μονομιάς 150.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι (πράγμα που θα εξοικονομούσε 1 δισεκατομμυριο ευρώ το χρόνο από το Δημόσιο), αλλά προτιμήθηκε να στραγγαλιστεί η Ιδιωτική Οικονομία με οριζόντιους φόρους και τελικά να χαθούν ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα (που είπαμε - δεν χρωστούσε!)

Το ξαναλέω : ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όταν λοιπόν, ξέσπασε η κρίση, ο Γιωργάκης μας έσκασε επί ένα χρόνο για την ανάγκη τόνωσης των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων ένδυσης / υπόδησης / εστίασης , πράγμα με το οποίο φυσικά και δεν διαφωνώ , αλλά εδώ που τα λέμε οι 9 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις δεν παρήγαγαν ΤΙΠΟΤΑ αλλά μόνο εισήγαγαν προϊόντα , δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση είχαμε ανακύκλωση χρημάτων στο εσωτερικό της χώρας και όχι εισροή ΝΕΟΥ χρήματος στην Ελλάδα (μιας και τις πάλαι ποτέ σπουδαίες Εξαγωγικές Επιχειρήσεις της Ελλάδας πρόλαβε και τις κατέστρεψε ο πατέρας του Γιωργάκη , ο Αντρέας Παπανδρέου ).

Με αυτά και με αυτά σε κάθε γωνιά της Αθήνας φτιάχτηκε και ένα τυροπιτάδικο και σε κάθε δεύτερη γωνιά μια καφετέρια. Νεοφώτιστες επιχειρήσεις που έγιναν με τα ρέστα μας, με χρήματα από τις αποζημιώσεις των απολυμένων και απελπισμένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων , επιχειρήσεις που μπορεί μεν να λύνουν ή να κουκουλώνουν μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα επιβίωσης των ανθρώπων αυτών , όμως ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ παράγουν ΝΕΟ χρήμα.

Παράλληλα οι ανερμάτιστες κινήσεις συνεχίζονταν . Για παράδειγμα εξαγγέλλονταν ότι εν μέσω κρίσης θα δίνονταν 60 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικό τουρισμό στην τρίτη ηλικία. Δηλαδή ραπανάκια για την όρεξη, την στιγμή που το ποσό αυτό θα μπορούσε να δοθεί ΤΟΤΕ σε 60 Startups. ΤΟΤΕ ! ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ!

Αντίθετα, οι όποιες επιδοτήσεις δόθηκαν σε νέες επιχειρήσεις , δόθηκαν με κριτήρια βγαλμένα από την εποχή των ιδεοληψιών των Σοβιέτ. Γιατί για παράδειγμα , επιδοτήθηκαν τόσο γενναία μόνο οι γυναίκες κάτω των 35? Υπάρχει κάποιου είδους στατιστική που λέει ότι η συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα κάνει κατά μέσο όρο αποδοτικότερες επιχειρήσεις από πχ τους άνδρες άνω των 50 ;

Α μπα! Απλά ακούγεται ωραία στο δελτίο ειδήσεων των 8 : "Στηρίζουμε τις Γυναίκες". Ότι του κατεβεί του λωλοστεφανή δηλαδή.

Άλλο παράδειγμα : Πανηγυρίστηκε έξαλλα το γεγονός ότι 17.000.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα , όταν μόνο η Νέα Υόρκη υποδέχεται 25.000.000 τουρίστες το χρόνο. Οι οποίοι Νεουορκέζοι παρεπιπτόντως όχι μόνο δεν νοιώθουν "γκαρσόνια της Αμερικής" (άλλη ιδεοληψία του Αντρέα ) αλλά μάλιστα εργάζονται και σε άλλες δουλειές κανονικότατα και παράγουν δεκαπλάσιο πλουτο από τις αυτές τις άλλες - πλην τουρισμού - δραστηριότητες. Δεν βλέπουν δηλαδή, τον τουρισμό ως τον από μηχανής Θεό, αλλά σαν ένα ακόμα Revenue Stream

Στην πραγματικότητα ο Σαμαράς και το παρεάκι του μισεί την επιχειρηματικότητα , διότι φορολογεί τα επιχειρηματικά κέρδη με 26% , βάζει τέλη επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις, φόρο χωρητικότητος στις Ναυτιλιακές, φόρους , φόρους , φόρους.

Και επιπλέον μισεί θανάσιμα τον Ιδιωτικό Τομέα.

Διότι, διαρρέει για παράδειγμα σήμερα (25/10/2013), ότι το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις θα αυξηθεί από 5% το μήνα σε 10% το μήνα (για να μην μείνει τίποτε όρθιο δηλαδή) ενώ για τους αγαπημένους του Δημόσιους Υπάλληλους δηλώνει προχθές το εξής ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ:

"Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει λόγο ανησυχίας" [πηγή: Προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (σημείο 31)]

Στοιχειωδώς! Να μην κουραστεί κι όλας ο λεβέντης μας ο Δ.Υ! Χαλαρά!

Βγαίνει λοιπόν ο Αντωνάκης Σαμαράς και μιλάει τώρα, εν έτει σχεδον 2014 για Startups!

Τώρα!

Όταν διάλυσε τα όνειρα χιλιάδων ικανών και τους έστειλε ήδη στο εξωτερικό για να ζήσουν εκεί.

Και τώρα, τώρα που οι καλύτεροι ΈΧΟΥΝ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ, ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ STARTUPS

Ασε μας ρε Αντωνάκη. Στοιχειωδώς, ΑΣΕ ΜΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

11 σχόλια:

Unknown είπε...

Κοίτα, το θέμα είναι εντελώς μπάχαλο ούτως ή άλλως, αλλά επειδή φαίνεται να έχεις την εντύπωση ότι αν το δημόσιο γίνει βιώσιμο η κρίση τελείωσε, να σου υπενθυμίσω ότι το 90% των ιδιωτικών επιχειρήσεων της ελλάδας θα έπρεπε να κλείσουν και να γίνουν κάτι άλλο γιατί ακριβώς όπως είπες δεν παράγουν.
Αν παρήγαγαν, μη σου πω ότι ακόμα και το δημόσιο δεν θα είχε φαλιρίσει!

Η οικονομία είναι τόσο πολύπλοκη που όποιος αποκόπτει τον ένα τομέα από τον άλλο και ρίχνει τα βέλη του μόνο σε αυτόν κάνει τεράστιο λάθος...

Unknown είπε...

Σίγουρα έχειις δίκιο σε αυτά που λες. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως το δημόσιο αποτελεί εμπόδιο και με άλλον τρόπο: εμποδίζει την παραγωγικότητα. Σίγουρα δε χρειάζεται να σου εξηγήσω για ποιό λόγο το δημόσιο εμποδίζει την παραγωγικότητα (την πραγματική, όχι εκείνη που λένε οι χρηματιστές).
Άρα, μία πραγματικά αναδιάρθρωση του δημοσίου εκτός από τον περιορισμό του περίφημου ελλείματος, θα επέτρεπε και στον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί με υγιέστερο τρόπο, αντί να συναλλάσσονται δημόσια λαμόγια με τα ιδιωτικά λαμόγια και μετά να λέμε μα που πήγαν τα λεφτά....Αλλά θα πρέπει να είναι παργματική αναδιάρθωση, και όχι προσχηματική, να απολύονται ενεργοί υπάλληλοι και να μενουν στις θέσεις τους οι ημέτεροι, κατά πως ορίζει η πολιτική λύση του σαμαρωμένου γάιδαρου που έχουμε για πρωθυπουργό....

Unknown είπε...

Ακόμα και αν δεχτώ τον αρχικό σου ισχυρισμό, η κατάληξή σου δεν έπεται λογικά της υπόθεσης, αλλά αποτελεί μια ενδόμυχη ελπίδα ότι έτσι θα γίνει αν λιγοστέψει το δημόσιο.

Επιπλέον λόγω ακριβώς της αλυσιδωτής σχέσης τους, πολύ αμφιβάλω για το οτιδήποτε θετικό μπορεί να προκύψει στον έναν από τους δύο επειδή βάλλεται αρνητικά ο δεύτερος (εκτός και αν μιλάμε για εκμηδενίσεις του οποιουδήποτε, τότε αλλάζουν πολύ τα πράματα).

Και στο φινάλε, κανένας ιδιώτης δεν θα αλλάξει μυαλά επειδή λείπει ο Δ.Τ. - προφανώς άλλωστε το ανθυγιεινό του Ι.Τ. δεν οφείλεται μόνο στη συνδιαλλαγή, αλλά και στον τρόπο δραστηριοποίησης γενικότερα.

Τώρα, αν είσαι τόσο φιλελεύθερη, ώστε να θεωρείς δόκιμο να γυρίσει η κοινωνία στα σπήλαια, για να μπορέσει να ορθοποδήσει ένας σωστός ιδιωτικός τομέας μέσω της αυτορρύθμισης του (παραμύθια της χαλιμάς) και λόγω του ότι θα εκλείψει ο δημόσιος, και άρα θα αναγκαστεί να κλείσει και να αλλάξει (αλλά όπως βλέπεις περνάει πρώτα από το κλείσιμο, άρα από τα σπήλαια!), τότε πάω πάσο, έχεις δίκιο πως γίνεται μεν, αλλά δεν συμφωνώ με το τίμημα που είσαι διατεθειμένη να πληρώσεις και θα πήγαινα ευχαρίστως στην αντίπερα όχθη αντί στη δική σου!!!

Μήπως όμως θα ήτω προτιμότερη η πλεύσης στη μέση του ποταμού;

Unknown είπε...

Προφανώς και δεν εννοώ ότι θα ήταν καλύτερο να εκλείψει ο δημόσιος τομέας. Αυτό είναι που πάει να κάνει ο σαμαράς και για αυτό τον κατακρίνουμε όλοι.

Αυτό που λέω είναι ότι με ένα δυνατό δημόσιο, (δηλαδή όχι υπερστελεχωμένο με διευθυντές, αλλά με ικανούς λειτουργούς) να ελέγχει και να επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας, όχι της προσχηματικής αλλά της πραγματικής, εκείνης που σημαίνει ωφέλεια για την κοινωνία.

Ένα παράδειγμα. Πριν από μερικά χρόνια επιδοτήθηκαν οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις από τον οαεδ. Εδώ στην Πρέβεζα ξέρεις ποιοί επιδοτήθηκαν ως "πρωτοπόροι"; Οι κομμώτριες και οι τυροπιτάδες.

Κακώς μεν αυτοί υπέβαλαν εξ αρχής αιτήσεις, αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί που ενέκριναν αυτές τις επιδοτήσεις δεν μπορείς να πείς ότι έπραξαν το βέλτιστο για την κοινωνία. Το δημόσιο σε αυτή την περίπτωση(όπως και σε πολλές άλλες) δεν έκανε τη δουλειά του.

Αποτέλεσμα: δεν επιδοτήθηκαν οι πραγματικά πρωτοποριακές επιχειρήσεις και εκείνες που την πήραν τώρα είναι κλειστές, γιατί πόσα τυροπιτάδικα και πόσα κομμωτήρια να σηκώσει η πόλη αυτή.

Κανείς δεν είπε να περιοριστεί το δημόσιο. Αυτό που φωνάζουμε δώ και δεκαετίες είναι να κάνει επιτέλους τη δουλειά του ΣΩΣΤΑ.

Unknown είπε...

Ερώτημα: μήπως πριν από λίγα χρόνια (1990-2007 περίπου) η γραμμή όλων των κυβερνήσεων ήταν ο καθένας το δικό του παραμάγαζο τριτογενούς τομέα και γιούργια, γιατί έτσι είχαν αποφασίσει (είτε μόνοι, είτε με παρέα) να καθοδηγήσουν τη χώρα;
Και αν ναι, μήπως αυτού του είδους ο ιδιωτικός τομέας ήταν ακριβώς αυτό που προτίμησαν οι πολίτες (μιας και περί αλυσίδας πεπλεγμένων ευθυνών πρόκειται) και γιατί;

Unknown είπε...

Το ίδιο πράγμα λέμε.

Unknown είπε...

Όχι, γιατί εσύ λες ότι οι δημόσιοι λειτουργοί - κριτές κάναν λάθος τη δουλειά τους, ενώ εγώ λέω ότι την κάναν σωστά αφού αυτή ήταν η γραμμή, και ότι το λάθος έγινε αλλού!

Unknown είπε...

Δημόσιοι λειτουργοί δεν είναι και οι πολιτικοί; Δημόσιοι λειτουργοί δεν είναι και οι νομοθέτες ή οι οικονομολόγοι που πληρώνονται από την είσπραξη φόρων;
Όταν λέμε δημόσιο, εννοούμε την κρατική μηχανή στο σύνολό της, από την κορυφή (τον πρωθυπουργό) μέχρι το τελευταίο ταμία στο γκισέ.
Φυσικά, τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι υψηλά καθήμενοι, αλλά εφόσον το σύνολο του αποτελέσματος είναι αρνητικό, τότε τί ωφελεί να λέμε "η καθαρίστρια έκανε καλά τη δουλειά της ¨όταν καίγεται ο τόπος γύρω;

Unknown είπε...

Ααα, άμα εννοείς να απολύσουμε τον πρωθυπουργό και τους παρατρεχάμενους πάω πάσο, αλλά εγώ θα έλεγα "την κυβέρνηση και τους συμβούλους της" τότε και όχι "το δημόσιο"!

Να μην μπερδευόμαστε βρε παιδί μου!!!

Αλλά το θέμα είναι ότι από το '90 μέχρι σήμερα, όσους απολύσαμε τους επαναπροσλαμβάναμε μετά από 4 περίπου χρόνια και εναλλάξ!!!

Unknown είπε...

Και η κυβέρνηση, δημόσιο είναι.

Unknown είπε...

Είναι υποσύνολο, και καλό είναι όταν αναφέρεται κάποιος σε αυτή να το υποδεικνύει, για να μην νομίζει κάποιος άλλος ότι αναφέρεται στο όλο σύνολο!