Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πουληθείτε γιατί χάνεστε

Σύμφωνα με τις διαφημίσεις καλλυντικών και σύμφωνα με τα περιοδικά του λάηφστάηλ, μόνο οι όμορφοι βρίσκουν την αγάπη και την ευτυχία.

Και είναι τρομερό αυτό, να χειρίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό ως ατελές προϊόν που χρειάζεται βελτίωση. Όπως το σπίτι μας το θέλουμε τέλειο και για αυτό υστερικά βασανιζόμαστε, έτσι και με το ίδιο μας τον εαυτό, τον ταλαιπωρούμε με χημικά και τον επεξεργαζόμαστε όπως ο έμπορος το εμπόρευμα που θα πουλήσει.

Αλλά ψέμα είναι η ομορφιά και μόνο το κάλλος είναι που μετράει, γιατί σε αντίθεση με το κάλλος, βλέποντας τους υπέροχους εαυτούς μας στον καθρέφτη δεν ηρεμούμε ούτε εμπνεόμαστε, αλλά αντιθέτως βλέπουμε κι άλλες ατέλειες για διόρθωμα, κι άλλα επίπεδα τελειότερης (αν είναι δυνατόν!) τελειότητας, γιατί όσο κι αν φτιασιδωθούμε ο χρόνος φθείρει και τα φτιασίδια μαζί με εμάς.

Χειραφέτηση δεν είναι να φοράς βερσάτσε. Όχι πως έχει κάτι το κακό ο άνθρωπος. Αντιθέτως τα φτιάχνει όμορφα και μερακλίδικα. Απλά είναι που βλέπω πανέμορφους ανθρώπους να πουλάν τον εαυτό τους για μερικά κοπλιμέντα και στο τέλος να μένουν μόνοι, νομίζοντας πως έχοντας αφιερώσει όλη τη μέρα και ενέργεια φροντίζοντας τον εαυτό τους, έχουν κάνει κάτι το σπουδαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: